Breaking news

Cum se pregătesc nașii pentru botezul copilului?

loading...

Botezul este un eveniment important în viața copilului, acesta este creștinat la biserică. Părinții aleg biserica unde va avea loc botezul și doi nași pentru copilul lor. La biserică părinții invită rudele și prietenii apropiați pentru a participa la acest ritual de creștinarea pruncului.

Nașii sunt puși la loc de cinste, ei trebuie să cumpere anumite lucruri pentru botez și să-și îndeplinească rolul de nași, așa cum spune tradiția. Ei sunt părinții spirituali ai copilului și de aceea trebuie să facă parte din viața acestuia. Preoții consideră că nașii trebuie să fie în primul rând oameni cu suflet pentru copil, buni creștini și să aibă o viață morală deosebită. Nașii vor fi sfătuiți de preoți ce anume trebuie să facă la Botez. Ei trebuie să se spovedească și să se împărtășească înainte de botez.

La biserică, nașa va ține copilașul care trebuie botezat dacă acesta este băiat, iar nașul va ține lumânarea de botez. În cazul în care este o fetiță ce trebuie să fie botezată, ea va fi ținută în brațe de naș, iar lumânarea de către nașă. Cel care ține copilul în brațe trebuie să spună Crezul, acesta se recită din memorie sau eventual se citește din cartea de rugăciuni.

La botez nașii se ocupă de copil, îl dezbracă atunci când preotul trebuie să-l boteze în cristelniță și respectiv îl îmbracă cu pânza de mir care are o semnificație aparte – ea simbolizează veșmântul sfânt, nefinisat, necusut, al lui Hristos.

Tot ei merg la masa din biserică care este special pregătită pentru copil, unde acesta este uns cu Sfântul Mir de către preot. Tot aici se taie puțin păr, moțul copilului care se păstrează, după cum este datina. La final nașii îmbracă copilul cu hăinuțele noi de botez.

Pentru botez nașii trebuie să cumpere trusoul pentru botez, care poate fi achiziționat pe acest site și care cuprinde diferite articole pentru bebeluș și lucruri speciale pentru acest eveniment (pânza de mir, prosopul și altele). Cutia pentru trusou poate fi decorată frumos în ton cu trusoul ales. Trusoul poate fi realizat la comandă, în culorile preferate și cu decorațiunile dorite.

Hainele de botez sunt de obicei alese în funcție de preferințele părinților și de vremea de afară (mai subțiri sau mai groase): rochiță, costumaș, hanorac, gecuță, paltonaș și altele. Se recomandă chiar și o păturică pentru copil care servește pentru protejarea lui de frig atunci când este dus și adus de la biserică. Păturica poate fi de asemenea personalizată cu inițialele copilului.

Nașii vor cumpăra elementele trusoului, dar și alte lucruri pentru botez:

  • Lumânarea de botez care poate fi decorată cu flori.
  • Lumânări de ceară și o sticlă cu vin roșu care se dă la preot pentru împărtășania copilului.
  • Un prosop mare pentru bebeluș care poate avea capișon, poate fi personalizat cu numele bebelușului.
  • Fașa de botez care poate fi realizată dintr-un material mai fin, cum este de exemplu satinul. Și aceasta poate fi personalizată cu numele bebelușului și data la care a avut loc botezul acestuia.
  • Un prosop și un săpun care sunt pentru preot și o sticlă cu puțin ulei de măsline.
  • Cruciulițele de botez pe care nașii le oferă invitațiilor care participă la slujba de botez.
  • Pânza de mir din bumbac 100%, care se folosește pentru înfășarea copilului după ce acesta este botezat în apa din cristelniță. Această pânză trebuie să fie destul de mare, poate fi un pătrat cu latura de 90 cm.

Pentru bebeluș sunt necesare în ziua de botez și alte lucruri, de care de obicei se ocupă părinții – jucării, biberon, suzetă, o sticlă cu lapte sau cu ceai, lucruri care îl pot ajuta pe bebeluș să se calmeze în această zi care poate fi obositoare pentru el. Nașii plătesc anumite sume de bani la biserică pentru botez.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata