Breaking news

Iguana, reptila bibelou din dormitor

loading...

După revoluție, și în țara noastră tot mai mulți români adăpostesc în casă reptile exotice viu colorate cum sunt spre exemplu iguanele. În prezent sunt crescute şi folosite ca specii de companie două varietăţi de iguane verzi, Iguana iguana și Iguana delicatissima, care  sunt întâlnite în cea mai mare parte a Americii Latine şi în câteva insule Antile.

iguanaLa procurarea din magazin trebuie să se dea atenţie stării de sănătate a acestora. Se va urmări îndeosebi culoarea pielii – majoritatea puilor au culoarea verde, foarte rar albastru-verzui şi extrem de rar gri. Nuanţa de verde trebuie să fie asemănătoare frunzelor de pe lăstarii tineri ai copacilor (acesta este culoarea care le permite iguanelor să se ascundă în frunziş în mediul lor natural). Un verde negricios indică o sănătate precară, iar culoarea galben-verzuie reprezintă o degradare puternică a sănătăţii, cu iminenţa instalării morţii. Iguanele sănătoase sunt foarte vigile, au ochii strălucitori şi urmăresc cu privirea mişcarea din jurul lor.

Cuşca sau acvariul în care sunt adăpostite trebuie să fie curate, să aibă apă proaspătă şi fără furaje alterate. Pe măsură ce iguanele cresc culoarea se schimbă şi devine gri-verzuie, masculii putând avea nuanţe cărămizii. În mediul lor natural iguanele se deplasează pe teritorii întinse. Se caţără foarte bine, înoată foarte bine şi se deplasează rapid dintr-o zonă în alta. În captivitate, indiferent cât spaţiu i s-ar pune la dispoziţie nu ar fi suficient. Majoritatea iguanelor sunt însă obişnuite în cuşcă deoarece sunt obţinute în crescătorii şi îşi încep viaţa în spaţii restrânse.

Important este ca spaţiul pentru adăpostire să aibă o zonă care să permită încălzirea iguanelor. Sursa de căldură poate fi un bec de ceramică care trebuie protejat pentru că atingerea sa de către iguană se poate solda cu arsuri. În spaţiul amenajat se vor introduce crengi sau ramuri groase, cu un diametru mai mare sau egal cu cel al iguanei, care trebuie să fie bine fixate. Pe fundul cuştii se va asigura talaş. Se mai pot pune şi pietre mari de râu. De asemenea, se pot amplasa cutii pentru ascunziş confecţionate din plastic. Nu se vor lăsa furajele verzi (frunze de salată, măr etc.) neconsumate să putrezească în cuşca iguanei. Temperatura din cuşcă trebuie să fie între 31,5-37oC. Se va asigura o iluminare de 12 ore cu o sursă cu spectru larg de lumină, inclusiv radiaţii UV.

Iguanele pot să consume o mare varietate de frunze de legume – păpădie, pătrunjel, gulie, salată, morcov, trifoi, fasole verde. Dar în aceeaşi măsură consumă insecte şi mamifere mici (şoareci nou-născuţi).Dintre insecte preferă greierii, lăcustele, cosaşii, viermii de făină. Se recomandă însă ca acestea să fie administrare rar şi doar ca o simplă gustare. În alimentaţie trebuie să predomine frunzele, fructele şi legumele. Se va acorda o importanţă deosebită raportului Ca:P care trebuie să fie de 2:1 sau chiar 3:1, cu condiţia să beneficieze şi de acţiunea radiaţiilor UV. Necesarul de calciu este deci foarte mare, fiind necesară şi asigurarea vitaminei D3. Este important de cunoscut faptul că legumele conţin o cantitate crescută de acid oxalic care blochează o parte din calciu, iar oxalatul de calciu determină tulburări renale. De aceea trebuie evitat spanacul. Nu se vor administra nici frunzele de roşii şi cartofi. Alimentaţia iguanelor va fi suplimentată cu o formă de Ca + vitamina D3 şi cu vitamina A.

loading...
1 Comentariu
  1. seomoz spune

    Hi, colleague! I love your blog, it’s so interesting! I think it’s pretty popular, isn’t it? I would like to invite you to my favorite Pay-Per-Click system, I believe you can earn with your blog a lot here. My crazy russian friend earns $3.000 per day here! Look, it doesn’t obligate you to anything http://klikvip.com/landings/en/landing2/index.php?aff=35357

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata