Breaking news

Gimnastica, noua mândrie națională

loading...

Gimnastica este sportul național care a făcut ca numele România să se audă în toate colțurile acestui glob pământesc.

sebastian popescuDeși în acest moment nu mai suntem o forță în gimnastica mondială, micuțele gimnaste de la lotul olimpic au reușit să câștige la Campionatele Europene de la Birminhgam, 4 medalii, mult mai bine decât lotul olimpic al gimnaștilor care au reușit o singură medalie de bronz, grație gimnastului Flavius Kockzi. Am ajuns să ne bucurăm la orice medalie, fie ea și la europene. S-au dus vremurile în care aurul era la ordinea zilei pentru gimnastele românce.

Timp de zece ani România a dominat în mod autoritar gimnastica la nivel mondial, câștigând de cinci ori consecutiv titlul mondial pe echipe și de 7 ori în istoria competiției mondiale, performanță neegalată de nicio țară până în prezent. Aceste performanțe au putut fi obținute pentru că au fost generații întregi de gimnaste valoroase care au avut doi antrenori pe măsură, Octavian Belu și Mariana Bitang. Odată cu ei s-au dus și medaliile, s-au evaporat. În dulcele stil românesc, am știut să ne sabotăm și singurul sport național care era performant și am decis că e mai bine să îi gonim de la lot că am luat prea multe medalii.

De fiecare dată când apare câte o gimnastă și izbutește un rezultat bun, este comparată cu Nadia, ziarele se întrec în a o numi ”Noua Nadia”. Poate din lipsă de documentare poate din prea multă incultură aplică această etichetă. O nouă Nadia nu se va mai naște niciodată iar performanțele realizate de Nadia Comăneci sunt cam greu de atins dacă nu chiar imposibil.

Spre exemplu, la debutul său la un campionat European, Skien, Norvegia, Nadia a câștigat cinci medalii din șase posibile, dintre care 4 de aur, pentru că era o gimnastă completă. În ziua de azi nu mai există așa ceva, rar mai vezi o gimnastă completă care să evolueze și în finala pe echipe și la individual compus și în două finale pe aparate, dar să mai și câștige și medalii. Nadia era magnifică, fantastică, de neegalat, unică.

Gimnastica a fost și încă mai este prin prizma rezultatelor din trecut, sportul care a fost domniat la nivel mondial de micuțele și talentatele gimnaste din România. Dacă nu se va schimba ceva în România și la nivel de infrastructură sportivă și mentalitate, vom ajunge să trăim doar din amintiri.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata