Breaking news

Românul care transformă apa în combustibil pentru mașini

loading...

Deși nu este de profesie inventator, Flavian Dumitrescu, un tănăr brașovean, lucrează de doi ani la un proiect prin care apa poate fi utilizată cu succes pe post de combustibil atât pentru mașini cât și pentru diferite motoare și chiar și pentru a suda metalul.

IMG_1150Experimentele  au avut loc în ultimii 2 ani pe tema utilizării apei drept combustibil. Disocierea apei în hidrogen și oxigen este făcută prin electroliză, cu un randament ridicat, obținându-se cantități destul de mari de amestec gazos oxigen-hidrogen.

Primul experiment a fost realizat în vara lui 2008, când Flavian a reușit alimentarea unui mic motoraș pe benzină cu acest gaz numit și oxihidrogen sau HHO. Pentru ca motorașul să funcționeze 100% cu apă și electricitate, celula de electroliză furniza un debit de aproximativ 14 LPM (litri pe minut) amestec HHO. Alimentarea celulei de hidrogen cu energie electrică se făcea de la priză, iar cu gazul obținut s-a reușit  alimentarea doar cu oxihidrogen a unui motoraș care în mod normal funcționa cu benzină. Acest motoraș era de la un generator electric. Care producea la rândul său electricitate, dar mai puțină decât cea consumată de la priză de către celula de HHO.

Se cunoaște și s-a demonstrat faptul că oxihidrogenul funcționează ca și un aditiv pentru motoarele cu ardere internă. Oxihidrogenul ajută la arderea mai completă a carburanților, le mărește astfel puterea de combustie, randamentul, și implicit ajută la scăderea consumului. Folosirea numai a oxihidrogenului drept combustibil implica însă anumite riscuri pentru motoarele existente. Cel mai mare ar fi riscul ruginirii care poate apărea datorită apei care apare dupa arderea oxihidrogenului, știindu-se că acestă ardere prin implozie se transformă înapoi în apa din care a fost produs.IMG_0820

O altă aplicație deosebită a oxihidrogenului este sudura. Oxihidrogenul fiind capabil să topească orice fel de material, de la cel cu punctul de topire cel mai mic până la cel cu punctul de topire cel mai mare. Oxihidrogenul poate să sudeze materiale diferite între ele fără ajutorul altor artificii și complicații tehnice așa cum se întâmplă la diversele feluri de suduri electrice sau autogen.

În vara lui 2009 am făcut și câteva experimente pentru sudarea cu gazul rezultat din electroliză. Oxihidrogenul arde cu flacăra concentrată, dar extrem de puternică.

Flavian are 30 de ani, este căsătorit de trei ani, are un copil de un anișor și jumătate și lucrează ca IT manager pe parte de administrare la o companie din Brașov. El spune că experimentele sunt personale, un hobby, pe care și-l finanțează singur în limita posibilităților. Până în prezent pasiunea l-a costat aproximativ 4000 de euro. Prin aceste experimente el nu dorește să aibă un beneficu financiar ci pur și simplu face ceea ce îi place și de ce nu să puntă umărul la descoperirea unui combustibil alternativ util societății.

”Nu am participat până acum la târgurile de inventică și nici nu am făcut această activitate în scopul patentării sau obținerii de profituri financiare. Din contră, toată activitatea mea și detalii despre experimentele realizate au fost puse la dispoziția oricui a dorit să încerce duplicarea lor”, a declarat pentru exclusivnews.ro Flavian Dumitrescu.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata