Breaking news

Cinematograful din Bălcești, luat cu japca de un bișnițar și transformat în magazin de produse second hand

loading...

După ce Guvernul Boc le-a închis spitalul în 2011, locuitorii orașului Bălcești din județul Vîlcea au rămas și fără cinematograf. Un localnic, de etnie romă, a luat cu japca clădirea cinematografului, i-a zugrăvit fațeta stradală, a pus firmă luminoasă pe clădire și a transformat spațiul în magazin de produse second hand aduse din Germania. Nicio autoritate locală, județeană sau națională nu s-a deranjat să-l evacueze pe ”chiriașul” care a pus stăpânire în mod ilegal pe cinematograful din Bălcești.

cinematograf oltetul - balcestiLocuitorii orașului Bălcești ”văd” de trei ani de zile, la Cinematograful Oltețul, biciclete, cauciucuri și mașini de spălat made in Germany. Și asta pentru că un localnic a văzut în clădirea cinematografului o șansă bună de a face un ban fără să plătească nimic pentru spațiu.

Aflat într-o stare avansată de degradare, întrucât atât RADEF cât și Primăria Bălcești l-au abandonat, cinematograful din orașul Bălcești ”proiectează” bani în contul lui Dincă Marian.

Cinematograful din Oraşul Bălceşti, situat pe Strada Ecaterina Teodoroiu Nr. 2, în suprafaţă de 280 mp, ce aparţine Ministerului Culturii, administrator RADEF ROMÂNIA FILM, este ocupat în mod ilegal și abuziv de către Dincă Marian.

Fără a avea contract de închiriere cu RADEF, fără a avea autorizație de la Primărie pentru a face reparații la clădirea cinematografului, Dincă Marian, de profesie cămătar și ”afacerist”, a pus stăpânire pe clădire. A scos toate scaunele din cinematograf și a amenajat spațiul pentru a depozita și comercializa produse second hand, cum ar fi saltele, cauciucuri, biciclete sau mașini de spălat.

În ciuda tuturor demersurilor legale făcute de localnici atât către Primăria din Bălcești, către Poliția Bălcești, Prefectura Vîlcea, RADEF, Ministerul Culturii, Ministerul Administrației și Dezvoltării Regionale, Marian Dincă a rămas tot acolo cu tot cu magazin.

Toate instituțiile la care Ecaterina Haitzman a depus reclamații cu privire la situația cinematografului, i-au dat dreptate femeii, dar doar ATÂT. Nu au întreprins nicio măsură legală de evacuare a chiriașului care s-a făcut stăpân pe clădirea statului român.

Poliția din Bălcești îi remite doamnei Haitzman un răspuns în care confirmă faptul că Dincă Marian a ocupat ilegal cinematograful și că nu are contract cu RADEF, dar o sfătuiește pe localnică să se adreseze instanței judecătorești pentru rezolvarea ”litigiului”. Care litigiu???? Doamna Haitzman nu este proprietara clădirii ca să fie parte într-un eventual proces. Doamna a dat dovadă de spirit civic și a reclamat autorităților competente, situația în care se află cinematograful din Bălcești.

”Urmare a sesizării dumneavoastră, adresată Poliției orașului Bălcești, vă comunicăm următoarele: În cauză au fost efectuate verificări în urma cărora s-a stabilit că Cinematograful Oltețul din Bălcești se află în proprietatea privată a statului și în adminsitrarea RADEF România Film și în conformitate cu prevederile legii 303/2008, urmează să treacă în domeniul public și în administrarea Primăriei Bălcești. De asemenea, numitul Dincă Marian NU DEȚINE vreun act de închiriere/concesionare cu proprietarul/administratorul imobilului respectiv, iar pentru lucrările de de reparații efectuate de acesta , nu s-a solicitat și nici nu s-a eliberat autorizație de construcție. Reprezentanții RADEF România Film au luat la cunoștință de situația existentă, însă nu au depus nicio sesizare împotriva persoanei care utilizează sediul respectiv. Pentru clarificarea situației de fapt, vă îndrumăm să vă adresați instanței de judecată, instituție competentă în soluționarea litigiului civil”, se arată în răspunsul oficial al Poliției din Bălcești.

Primăria din Bălcești, în loc să-l sancționeze pe Marian Dincă pentru faptul că a ocupat abuziv o clădire aflată în domeniul statului și a efectuat lucrări de reparații fără autorizației, îl felicită pe acesta pentru că a reparat fațada clădirii și astfel a înlăturat pericolul ca pietonii care ”tranzitează zona”, să fie accidentați.

”Ca urmare a sesizării verbale formulate în data de 25.05.2015, de către Haitzman Ecaterina, cu privire la lucrările executate de numitul Dincă Marian, la clădirea Cinematograf, o comisie formată din Beiu Ion – viceprimar, Văduva Marin – consilier cu atribuții urbanism și Constantinescu Marius – inspector Protecție Civilă, am procedat la deplasarea în teren și am constatat următoarele: Clădirea cinematografului la care se face referire în sesizarea menționată mai sus, se află în stare avansată de degradare iar numitul Dincă Marian a executat lucrări de reparație privind tencuiala interioară și exterioară a fațadei clădirii, eliminând riscurile de accidentare asupra membrilor familiei sale și a pietonilor care tranzitează zona. Lucrările de reparație executate nu vizează și nu afectează structura de rezistență a clădirii. Nu se cunoaște forma de colaborare între numitul Dincă Marian și proprietarul clădirii”, este răspunsul halucinant al Primăriei Bălcești.

În 22 iunie 2015, urmare a unei noi sesizări făcute de Ecaterina Haitzman, Primăria din Bălcești spune încă odată că ”nu cunoaște forma de colaborare între numitul Dincă Marian și proprietarul clădirii”, și că acesta NU avea nevoie de autorizație pentru reparațiile pe care le-a efectuat la clădire.

În 2014, stimabilul primar din Bălcești, Ion Curelaru declara pentru ziarul Viața Vâlcii că terenul pe care se află amplasat cinematograful a fost vândut de trei ori de notari și că Primăria nu are ce să facă și că nu poate interveni întrucât nu are în administrare clădirea. Adică, cu alte cuvinte, s-a spălat pe mâini și a spus că NU SE BAGĂ.

Primăria oraşului Bălceşti a avut ca sarcină efectuarea unui control la construcţia lui Marian Dincă privind respectarea disciplinei în urbanism, lucru care s-a şi întâmplat. Nefiind în administrarea noastră, noi nu putem lua deocamdată nici o măsură: nici de reabilitare şi nici de demolare. Şi mai este o problemă: diferiţi notari au vândut terenul de sub această construcţie de trei ori, la persoane diferite. Aşa încât nu văd nici ce ar putea face proprietarul clădirii până la soluţionarea litigiilor. Este o problemă care dă multe bătăi de cap şi tare mi-e teamă că ea nu se va rezolva până când, Doamne fereşte, nu va avea loc un accident”, a spus Ion Curelaru, primarul oraşului Bălceşti, pe 7 iulie 2014, pentru publicația Viața Vâlcii.

RADEF ROMÂNIAFILM a făcut verificări în urma sesizării depuse de Ecaterina Haitzman și a „CONSTATAT  CU STUPOARE”, că cinematograful pe care-l are în ”ADMINISTRARE”, a fost luat cu japca de Dincă Marian și transformat în magazin. Însă doar atât, nimic mai mult.

Drept urmare, și în acest moment Dincă Marian vinde cauciucuri și biciclete în clădirea cinematografului, fără ca cineva să-l deranjeze cu ”evacuarea” din clădirea statului.

Deși autoritățile care au demarat verificări la cinematograf, susțin că această clădire nu mai este racordată la rețeaua electrică, pe timpul nopții, ”chiriașul” Marian Dincă aprinde luminile montate pe fațeta clădirii.

Cinematograful este în proprietatea Ministerului Culturii şi este în administrarea RADEF ROMÂNIAFILM începând cu anul 1995, până la acea dată fiind în administrarea Întreprinderii Cinematografice a Judeţului Vâlcea. Din evidenţele Primăriei oraşului Bălceşti, construcţia a fost realizată în anul 1940 cu destinaţia cinematograf – 200 locuri. Proprietarul nu a mai exploatat clădirea cu destinaţia iniţială de cinematograf din anul 2000 şi nici nu a mai fost utilizată cu o altă destinaţie.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata