Breaking news

Uniunea Europeană cere Rusiei un preț unic la gaz pentru toate țările membre

loading...

Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a anunțat vineri la Varșovia, că UE vrea un preț unic pentru gazul rusesc pentru toate statele membre.

gazeAnunțul a fost făcut de comisarul european după o întâlnire cu premierul polonez Donald Tusk, care promovează ideea unei comunități enegetice europene și a unor achiziții comune de gaz rusesc.

Vrem un preț uniform la gaze în piața comună europeană“, a spus Oettinger, într-o conferință de presă comună cu Tusk. “Jocul ‘divide et impera’ — sau un joc de acest tip — propus de Moscova nu poate fi și nu va fi acceptat de statele membre ale UE”, a afirmat el.

În prezent, statele membre ale UE cumpără gaz rusesc pe baza unor contracte bilaterale cu Moscova și plătesc prețuri diferite. Achizițiile în comun ar îmbunătăți puterea de negociere a UE și ar reduce prețurile.

Există diferențe foarte mari în privința prețurilor la gaze. Cu cât este mai mare cota gazului rusesc în achiziții și cu cât este mai mare monopolul Rusiei în alimentări, cu atât sunt mai mari prețurile“, a declarat Oettinger.

Comisarul european a mai precizat că Europa ar trebui să aibă rețele paneuropene pentru gaze naturale și electricitate, inclusiv mai multe legături energetice între țări, și să-și diversifice și mai mult importurile de energie.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata