Breaking news

UE ne dă 400 milioane de euro ca să tratăm apele uzate din jurul Bucureştiului

loading...

Comisia Europeana a aprobat vineri, 26 iulie 2013 o investiţie de 130 de milioane de euro din Fondul de Coeziune, pentru prima etapă a proiectului de tratare a apelor uzate din jurul Bucureştiului.         

statie epurareCostul total al investiţiei este estimat la peste 400 milioane de euro, din care peste 258 milioane de euro în etapa 2007 – 2013 şi peste 159 de milioane de euro în perioada de programare 2014 – 2020.

Investiţia va îmbunătăţi semnificativ calitatea vieţii a peste 2 milioane de locuitori din jurul Bucureştiului. Va îmbunătăţi calitatea apei râului Dâmboviţa, fapt care va fi benefic şi pentru sănătatea populaţiei. De asemenea, va creşte atractivitatea economică a zonei pentru afaceri şi companii“, a declarat comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn.

Proiectul se numeşte „Finalizarea Staţiei de epurare a apelor uzate Glina, reabilitarea colectoarelor principale de canalizare şi a canalului colector de apă uzată Dâmboviţa (CASETA)” şi este finanţat prin Axa 1 – Sectorul de apă şi apă uzată al Programului Operaţional POS Mediu, din cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice.

Alături de contribuţia de la Bugetul de Stat, valoarea totală a primei etape a proiectului se ridică la 258 352 050 EUR, care corespunde perioadei de programare 2007-2013.

            Investiţiile prioritare POS Mediu pentru acest proiect sunt următoarele:

–          Extinderea staţiei de epurare a apelor uzate şi construcţia incineratorului  pentru eliminarea nămolului;

–          Reabilitarea şi extinderea sistemului de drenare şi lucrări de reducere a infiltraţiilor în CASETĂ (lucrări pentru reducerea infiltraţiilor şi a gradului de diluare a colectorului principal Caseta constând în construirea sistemelor de drenaj pe partea dreaptă a Casetei, reabilitarea sistemelor de drenaj în zonele Tineretului, Titan şi Lacul Carol);

–          Reabilitarea colectoarelor principale;

–          Asistenţă tehnică pentru managementul proiectului şi supervizarea lucrărilor, precum şi servicii de audit al proiectului.

Proiectul presupune investiţii în infrastructura de apă uzată amplasată în municipiul Bucureşti şi o parte din cele unsprezece localităţi din judeţul Ilfov (Dobroeşti, Pantelimon, Chiajna, Voluntari-Găneasa, Jilava, Popeşti-Leordeni, Chitila, Buftea, Glina, Mogoşoaia şi Otopeni – zona aeroportului Henry Coandă), iar populaţia ţintă beneficiară a proiectului fiind de aproximativ 1.944. 327 locuitori ai municipiului Bucureşti şi 140.377 locuitori ai localităţilor învecinate.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata