Breaking news

Senat:TVA-ul păltit după încasarea facturii

loading...

Senatul a aprobat, luni, un proiect legislativ de modificare a Codului Fiscal, care prevede ca TVA să se plătească în maximum 30 de zile de la data încasării facturii. În acest moment plata  TVA se efectuează  la momentul emiterii facturii.

grafic-baniProiectul de lege a trecut de Senat, urmând ca decizia finală să fie dată de Camera Deputaților, pentru ca legea să poată fi publicată în Monitorul Oficial și să își producă efectele.

Potrivit modificării propuse, “orice persoană trebuie să achite taxa ( pe valoarea adăugată – n.r.) organelor fiscale în termen de 30 de zile de la data încasării facturilor aferente contravalorii serviciilor prestate sau produselor livrate”.

Reprezentantul Guvernului, secretarul de stat în MFP Graţiela Iordache a afirmat anterior votului că măsura nu poate fi implementată deoarece Directiva 112 nu permite o astfel de prevedere şi că ar crea o serie de dezavantaje, printre care diminuarea veniturilor bugetare provenind din TVA, “în contextul în care indisciplina financiară între agenţii economici ar trebui suportată de stat”, creşterea sarcinilor administrative atât pentru organele fiscale, cât şi pentru agenţii economici şi apariţia unor fenomele evazioniste.

“Propunerea are un impact bugetar negativ pentru a doua jumătate a anului 2010 de minus 2,2 miliarde lei, iar pentru 2011 de aproximativ 2,5 miliarde lei. Ministerul Finanţelor Publice nu susţine adoptarea actului normativ”, a declarat Iordache.

La rândul său, preşedintele Comisiei de buget-finanţe, Ion Ariton, a precizat că raportul suplimentar de respingere a fost votat cu unanimitate în comisie.

Senatorul PDL Iulian Urban, unul dintre iniţiatori, a respins toate argumentele prezentate de reprezentantul Guvernului, susţinând că acest proiect legislativ este un semnal pe care Parlamentul trebuie să-l dea, pentru a evita ca întreaga economie naţională să intre în colaps.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata