Breaking news

Salariul minim s-ar putea mări la 900 lei din 15 iulie 2014

loading...

Premierul Victor Ponta a anunțat luni seară, într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, că salariul minim ar putea fi majorat în două trepte în anul 2014.

salariul mediu brut ianuarieÎn urma finalizării negocierilor cu FMI, premierul Victor Ponta a anunțat majorarea salariului minim brut anul viitor în două etape, respectiv de la 800 lei, în prezent, la 850 lei începând cu 1 ianuarie şi la 900 lei de la 1 iulie. Profesorii debutanți și medicii rezidenți ar putea să primească mai mulți bani la salariu.

Referitor la salariul minim, vom lua în calcul creşterea acestuia la 850 de lei, începând cu 1 ianuarie şi la 900 de lei, începând cu 1 iulie. De asemenea, avem un fond de creştere a salariilor în domeniul bugetar. Nu va fi o creştere egală pentru toţi angajaţii, ci va fi o creştere ţintită pe anumite categorii. Şi vreau doar să vă dau ca exemplu: vom continua negocierile pentru a stabili gradul în care vor creşte salariile medicilor rezidenţi, ale profesorilor debutanţi şi ale altor categorii asupra cărora, chiar şi în situaţii de restrângere bugetară trebuie, în mod clar, să luăm decizii de creştere pentru 2014”,a anunțat premierul Ponta.

Deficitul bugetar a fost stabililt la 2,2 pentru 2014, în scădere față de acest an. Toate pensiile vor fi indexate cu 3,76%, iar CAS ar putea fi redus cu 5% de la 1 iulie 2014.

”O scădere semnificativă cu 5% a contribuţiilor de asigurări sociale din al doilea semestru al anului, cu obligaţia, din partea Guvernului, de a identifica, până la 1 iulie, toate resursele necesare pentru ca impactul bugetar să fie neutru, adică ceea ce pierdem prin reducerea contribuţiilor de asigurări sociale să compensăm din venituri suplimentare sau din realocarea unor alte fonduri sau reducerea de cheltuieli. Este un angajament politic pe care îl asumăm în numele Guvernului şi în numele coaliţiei de guvernare şi în mod sigur, de la 1 iulie această scădere semnificativă, pentru că într-adevăr 5% este semnificativ, va opera şi sperăm să aibă într-un timp mediu, evident, efectele pe care ni le dorim cu toţii”, a anunțat premierul.

Însă după atâtea vești bune, vin și cele rele. Guvernul anunță o ploaie de taxe și impozite de la 1 ianuarie 2014. Prețul carburanților va exploda din cauza accizei suplimentare de 7 cenți pe litru.

Ca măsuri de creştere a veniturilor vom indexa accizele în funcţie de rata inflaţiei. Din fericire, inflaţia a avut o cotă şi va avea pentru 2013 o cotă scăzută şi, evident, influenţa acestora va fi destul de mică. Vom introduce un impozit pentru construcţiile speciale – şi aici domnul vicepremier vă va da detalii la ce tipuri de construcţii ne referim, nu e vorba de construcţii de locuinţe, ci e vorba despre persoane juridice şi despre construcţiile civile cu un anumit caracter, o creştere a redevenţelor la resursele minerale cu excepţia petrol şi gaze, de 25%, o acciză de 7 cenţi la litrul de carburant, fie benzină, fie motorină. Aceste accize şi aceşti bani rezultaţi vor merge în fondul special pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, mai concret, pentru marile proiecte de infrastructură rutieră”, a mai anunțat Ponta.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata