Breaking news

Salariul mediu brut a scăzut în ianurie 2013 cu 8,7%

loading...

În luna ianuarie 2013, salariul mediu nominal brut a fost de 2138 lei, cu 8,7% mai mic decât în luna decembrie 2012, arată datele furnizate de Institutul Național de Statistică.

salariul mediu brut ianuarieCâştigul salarial mediu nominal net a fost de 1548 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 149 lei (8,8%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în transporturi aeriene (3799 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (840 lei).

Indicele câştigului salarial real pentru luna ianuarie 2013 faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 90,0%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 116,8%, cu 13,0 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna decembrie 2012.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie).

Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an

În luna ianuarie 2013, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna decembrie 2012 a primelor ocazionale (inclusiv pentru sărbători şi sfârşitul de an), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou şi tichete de masă).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

  • între 20,0% şi 26,5% în extracţia minereurilor metalifere, activităţi de editare, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei;fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), telecomunicaţii;
  • între 17,0% şi 20,0% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, extracţia cărbunelui superior şi inferior, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor;
  • între 13,0% şi 15,5% în fabricarea băuturilor, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, activităţi auxiliare intermedierilor financiare (inclusiv activităţi de asigurare şi fonduri de pensii), transporturi pe apă, fabricarea echipamentelor  electrice, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), cercetare-dezvoltare, industria metalurgică.

Uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-au înregistrat în sectorul economic în alte activităţi extractive (2,1%) şi au fost cauzate de concediile fără plată ale a personalului cu salarii mici ori ca urmare a realizărilor mai mari de producţie.

În sectorul bugetar  s-au înregistrat scăderi ale ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (-1,4%) şi învăţământ (-1,3%), în principal ca urmare a acordării de prime în luna decembrie salariaţilor din unităţile aparţinând sectorului privat.

Uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna decembrie 2012 s-au înregistrat în administraţia publică (0,7%) ca urmare a promovărilor în gradul profesional.

Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,5%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 99,6%.

 

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata