Breaking news

Sablare, soluţia eficientă în curăţenia industrială

loading...

Poate că nu toată lumea ştie ce înseamnă sablarea. În acest articol vom detalia întregul proces, alături de aplicaţiile sale, cu inovaţii aduse în domeniu şi nu numai.

Ce este sablarea

SablareReprezintă un proces de curăţare sau finisare a diverselor tipuri de suprafeţe: metal, piatră, sticlă, beton, asfalt şi alte tipuri de materiale solide. Procedeul implică finisarea sau curăţarea prin propulsare, la viteze foarte mari, de particule abrazive sau non-abrazive spre suprafeţele de prelucrat.

În funcţie de duritatea şi rezistenţa materialului, poate fi folosită fie sablarea uscată, fie cea umedă, fie sablarea abrazivă, fie cea non-abrazivă. Sticla, lemnul sau piatra cu un grad de rugozitate mare şi rezistenţă mai redusă nu pot fi curăţate prin sablare abrazivă. Acest procedeu poate sa deformeze suprafeţele, poate să le afecteze structura şi textura, în astfel de cazuri sablarea umedă sau cea non-abrazivă este mult mai indicată.

Aplicaţii ale sablării

De la curăţarea şi netezirea diverselor tipuri de suprafeţe, până la vopsire, satinare sau sablare decorativă, sablarea îşi face simţită utilitatea în domenii extrem de diverse. De la industrie metalurgică până la şantiere navale, de la curăţarea echipamentelor şi utilajelor în vederea vopsirii până la curăţarea de şosele, clădiri, chiar ajungându-se până la restaurări de clădiri, sablarea este un proces ce ajută extrem de mult.

Sectoarele şi domeniile în care îşi face simţită utilitatea sablarea sunt în principal cele ce ţin de industrial: restaurări, auto, construcţii, transporturi, dar şi sectoare precum cel farmaceutic sau alimentar. De obicei sablarea este un procedeu utilizat în incinte, datorită pulverizării la mare viteză a particulelor abrazive pe suprafaţa de prelucrat. Poate însă fi folosit acest procedeu şi în exterior, când se impun restaurări de clădiri, înlăturări de graffiti sau alte curăţări de structuri metalice.

Printre cele mai utilizate metode de sablare se numără sablarea cu materiale abrazive precum nisip, granule metalice sau plastice, curăţarea cu abur uscat – folosită în sectoare mai sensibile precum curăţarea instrumentelor medicale, a diverselor suprafeţe şi bancuri de lucru, a spaţiilor de depozitare. O a treia categorie este hidrosablarea, hidrocurăţarea şi spălările grele, care se aplică în momentul nevoii de curăţare a sistemelor de evacuare sau ghenelor de gunoi.

Noutatea în domeniul sablării

O metodă inovativă introdusă recent şi la noi în România este sablarea cu gheaţă carbonică. Această metodă a adus o revoluţie în domeniul lucrărilor de sablare. Poate fi utilizată cu succes atât în condiţiile în care se impune folosirea sablării abrazive cât şi ca metodă de sablare non-abrazivă. În fapt sablarea cu gheaţă carbonică este non-abrazivă, însă rezultatele excelente pe care le oferă recomandă această metodă indiferent de situaţie. Avantajele pe care le oferă sunt date de faptul că este sablare uscată, se pot sabla chiar şi echipamente electrice aflate sub tensiune, suprafeţe sensibile şi cu rezistenţă redusă precum sticlă sau altele.

Metoda aceasta impresionantă a ajuns să înlocuiască procedurile standard de sablare, deoarece nu foloseşte substanţe toxice, nisip, sticlă, plastic, apă sau abur, metode ce pot duce la degradarea echipamentelor şi suprafeţelor curăţate, ori pot diminua efectul asteptat din curăţarea eficientă.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata