Breaking news

România se împrumută din nou. A vândut emisiuni de 500 milioane euro

loading...

România continuă să se împrumute de pe piețele externe de capital. Luni, Ministerul Finanţelor Publice a vândut emisiuni de 500 milioane euro, cu scadență de 7 ani.

jaf bani publiciÎn loc să crească colectările la bugetul de stat prin înăsprirea controalelor și relaxarea fiscalității, Guvernul României preferă să se împrumute în continuare pe piețele externe. Culmea, acest lucru este un motiv de laudă întrucât ar fi un împrumut ieftin.

În data de 21 octombrie 2013, România prin Ministerul Finanţelor Publice, a accesat cu succes pieţele externe de capital prin redeschiderea emisiunii lansată în data de 12 septembrie 2013.

Tranzacţia în suma de 500 milioane euro a fost realizată la un randament de 4.15%, în scădere cu 61 puncte de baza fata de randamentul iniţial de 4.76%. Oferta a fost suprasubscrisa de aproximativ 5 ori în condiţiile unei participări diversificate, atât instituţionale cât şi geografice a bazei de investitori. Această tranzacţie reprezintă cel mai ieftin împrumut accesat de România în euro cu maturitate de 7 ani, ceea ce confirmă credibilitatea externă a politicilor macroeconomice ale Guvernului”, precizează Ministrul Delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

Conform Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene şi a Protocolului privind procedura aplicabilă deficitelor excesive, anexă la Tratat, statele membre “notifică fără întârziere şi periodic Comisiei, deficitele prevăzute şi realizate, precum şi nivelul datoriei lor”.

În aplicarea acestor prevederi, Regulamentul UE nr.479/2009 stabileşte obligaţia statelor membre de transmitere a Notificării deficitului şi datoriei guvernamentale de două ori pe an, respectiv înainte de 1 aprilie şi înainte de 1 octombrie.

Potrivit EUROSTAT, deficitul Administraţiei publice generale pe anul 2012 a fost de 2,97% din PIB şi se menţine în limita de 3% prevăzută în Protocol, fapt ce reconfirmă ieşirea României din procedura de deficit excesiv.

Media deficitului bugetar pe anul 2012 pentru zona euro este 3,7% din PIB şi pentru UE28 este 3,9% din PIB.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata