Breaking news

Romania a emis pentru prima oară în istoria sa, obligaţiuni în dolari pe piaţa externă pe 30 ani

loading...

Romania a emis, marți, pentru prima oară în istoria sa, obligaţiuni în dolari pe piaţa externă pe o perioadă de 30 ani, reușind astfel să atragă două miliarde de dolari.

romania obligatiuni suaRomânia a emis astăzi două serii de obligaţiuni denominate în dolari cu maturităţi de 10 şi 30 de ani, în valoare totală de 2 miliarde.

Oferta a fost suprasubscrisă de peste 5 ori, ceea ce a permis reducerea randamentelor faţă de anunţul iniţial.

Astfel, România a împrumutat 1 miliard de dolari pe 10 de ani cu randament de 5,021% (cupon 4,875%), şi 1 miliard de dolari pe 30 de ani cu randament de 6,258% (cupon 6,125%).

Atragerea unei sume de 2 miliarde dolari într-o singură operaţiune reprezintă o oportunitate de prefinanţare pe fondul aşteptărilor de creştere a dobânzii de referinţă pe piaţa americană. România trece astfel în categoria economiilor emergente mature, a căror datorie este finanţată pe piaţa liberă pe maturităţi lungi, semn al creşterii încrederii investitorilor în fundamentele şi perspectivele economiei româneşti şi al predictibilităţii politicii economice”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului de Finanțe, remis exclusivNEWS.ro.

De altfel, dobânda de referinţă pentru obligaţiunile la 10 ani emise de Trezoreria SUA a crescut cu 86 puncte de bază faţă de februarie 2013 (la precedenta emisiune a României pe 10 ani), în timp ce prima de risc a României s-a redus cu 36 puncte de bază, pe fondul rezultatelor macroeconomice pozitive.

Conform strategiei de administrare a datoriei publice, România urmăreşte extinderea maturităţii medii a portofolului, în vederea reducerii riscului de refinanţare şi diversificării bazei de investitori.

Emisiunea a fost administrată de către BNP Paribas, Citibank, JP Morgan.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata