Breaking news

Ponta șterge cu buretele, datoriile istorice ale companiilor de armament

loading...

Guvernul Ponta a decis ștergerea completă a obligaţiilor fiscale datorate de 15 companii din industria de apărare, către bugetul de stat, pe motiv că e război în Ucraina.

ponta sterge datoriile companiilor de armamentÎn cadrul ședinței de marți, Ponta a decis anularea datoriilor istorice, ale celor 15 companii de armament, în cuantum de un miliard de lei. Executivul a decis anularea obligaţiilor fiscale, respectiv impozite, taxe, contribuţii sociale obligatorii, şi a accesoriilor administrate de ANAF şi neachitate până în prezent, datorate de companiile din industria de apărare care produc sau comercializează armament, muniţie şi material de război, inclusiv a datoriilor către fondul de risc aferente împrumuturilor externe garantate de stat. În acelaşi timp, va fi oprită de drept orice măsură de executare silită pentru recuperarea datoriilor.

Guvernul își justifică decizia pe motiv că nu există surse de finanţare pentru stingerea acestor obligaţii şi că este nevoie de anularea datoriilor. Astfel încât să nu se ajungă în situaţia în care companiile din industria de apărare să intre în faliment, iar siguranța națională să fie pusă în pericol.

“În actualul context regional geopolitic se impune întărirea capacităţii de apărare a României prin luarea unor măsuri urgente de redresare economico-financiară a operatorilor economici de interes strategic, astfel încât forţele naţionale de apărare şi securitate să poată fi pregătite pentru protejarea intereselor esenţiale şi siguranţei statului român, precum şi pentru a-şi onora obligaţiile asumate în calitate de stat membru NATO”, se arată în document.

Tohan Zărneşti, Carfil Braşov, Metrom Braşov, Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Plopeni, Uzina Mecanică Sadu, Uzina Mecanică Mija, Uzina Automecanică Moreni, Arsenal Reşiţa, Uzina Mecanică Bucureşti, Electromecanica Ploieşti, Uzina de Produse Speciale Dragomireşti, Pirochim Victoria, Fabrica de Pulberi Făgăraş, sunt companiile ale căror datorii for fi șterse cu burtetele.

Guvernul susţine că sunt vizate doar companiile de stat din industria de apărare care sunt de interes strategic şi au o pondere semnificativă în producţia de armament, muniţie, blindate, fiind furnizori de bază pentru Forţele Sistemului Naţional de Apărare.

Însă, ordonanţa prevede faptul că, dacă societăţile vor înregistra la finele fiecărui an, în următorii cinci ani, obligaţii neachitate la scadenţă de natura celor anulate, atunci datoriile vor fi repuse în sarcina acestora, iar accesoriile aferente vor fi recalculate.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata