Breaking news

Paulownia, arborele minune care aduce românilor un profit de 30.000 de euro pe hectar

loading...

Paulownia, un arbore minune, originar din China, care creşte într-un an cât alţii în 10, câştigă tot mai mult teren în România. Calitățile excepționale ale acestui arbore, fac ca afacerea Paulownia să aducă românilor, minim 10.000 de euro pe an, pentru fiecare hectar cultivat cu un astfel de copac.

afaceri cu arbori paulowniaArborele minune, numit și Copacul Prinţesei sau Copacul păsării Phoenix a ajuns în România în urmă cu circa trei ani de zile. În scurt timp, românii, vrăjiți de acest copac minune, au cultivat sute de hectare de teren în mai toată țara.

Copacul crește extrem de rapid, se regenerează singur după tăiere, produce lemn de esență tare care este utilizat atât în industria mobilei de lux, cât și în industria auto de mașini cât și la construirea iahturilor.

Cultivat în condiţii optime, Paulownia poate ajunge la o înălţime de 15-20 metri în doar 3 ani, când devine recoltabil pentru producţia de cherestea.

Paulownia se regenerează de la sistemele existente de rădăcina, câştigând pe merit apelativul de copacul păsării Phoenix, renăscând din propriile rădăcini.

Sistemul sau de rădăcini profunde îi da posibilitatea de a ecologiza suprafeţe degradate de sol. Deși este originar din China, copacul s-a acomodat foarte bine la terenurile și clima din România, întrucât arborele nu este pretențios.

Arborele Paulownia este rezistent la contorsionare, crește drept și nu se despică, producând un lemn frumos, curat şi neted.

Paulownia este cu 30% mai uşor decât orice lemn comparabil, de esenţă tare, motiv pentru care mai este numit și ”aluminiul din lemn”.

Lemnul de Paulownia este potrivit pentru bare, paleţi, mobilier de uz casnic, precum şi placaj, case, prefabricate, semifabricate şi panouri interne de construcţie.

Paulownia este de asemenea crescut că o sursă durabilă de bio-combustibil, un pas decisiv spre rezolvarea crizei energetice mondiale.

Această înseamnă că se pot recolta între minim 3 şi maxim 5 rotaţii de creştere a lemnului fără a fi nevoie de replantare. Frunzele sale au o creştere rapidă şi au o capacitate imensă de absorbţie de bioxid de carbon.

Afacerea cu copaci Paulownia în România

Paulownia EU este o specie nouă creată, testată şi recunoscută pe plan internaţional de specialişti în domeniu.

Cultivarea arborelui minune a prins și în România, întrucât odată cu livrarea puieților de Paulownia, cultivatorii primesc și un contract de preluare a lemnului. Astfel că afacerea cu arbori Paulownia este una dintre cele mai sigure și rentabile din România. Îți trebuie doar minim un hectar de teren pe care să plantezi copacii.

Un puiet de Paulowina este de 5 euro+TVA. Pe un hectar de teren agricol poți planta în medie 600 de copaci. Costul pentru plantarea unui hectar de Paulownia este de circa 3000 de euro+TVA, cu tot cu puiet, plantarea și îngrijirea copacilor. Rentabilitatea afacerii cu Paulownia creşte cu cât suprafaţă de teren este mai mare.

Plantarea se recomandă să fie făcută în perioada martie-aprilie, cu puieți care au vârsta de 8 săptămâni.

Cultura de Paulownia EU necesită tăierea arborelui de la bază, după 6 luni de viaţă, deoarece acest fapt va duce la o creştere fără coronament şi perfect dreaptă de minim 5 m ceea ce va spori producţia de cherestea de tip A.

Exploatarea se poate începe după 3 ani cu o productivitate maximă. Pentru fiecare arbore de Paulownia EU se poate obţine minim 50 euro/buc, suma garantată prin contract.

După prima exploatare arborele va creşte din nou într-un ritm şi mai rapid fără nici o investiţie.

Iată ce calități și întrebuințări are arborele Paulownia 

Lemnul de Paulownia este valorificat pe piaţa lemnului de lux, pentru iahturi, avioane uşoare, instrumente muzicale şi mobilă scumpă.

Două treimi din masa unui arbore poate fi folosită pentru cherestea, iar o treime, ca biomasă în uzinele care folosesc principiul gazificării pentru obţinerea de energie verde.

Paulownia este arborele cu cea mai rapidă creştere din lume: 20 metri în 3 ani, ajungând la masa unui stejar de 10-20 de ani.

De 2 ori mai rezistent la foc decât fagul, deşi arde la temperaturi mai înalte, degajă o mare cantitate de energie.

Căldură rezultată prin arderea a 2 kg de lemn Paulownia echivalează cu cea rezultată în urmă arderii unui litru de motorină.

Paulownia este un arbore melifer, albinele putând produce dintr-un hectar cultivat cu copacul minune,  circa 700-1000 kg, anual.

Grație rădăcinii pivotante lungă de 10-12 metri, Paulownia previne eroziunea solului, îl ecologizează, îi îmbunătăţeşte calităţile şi permite protecţia sistemelor subterane de apă.

Prin coronamentul sau bogat Paulownia poate absorbi o mare cantitate de bioxid de carbon din atmosfera: 1200 tone de CO2/an, echivalentul noxelor emise de un automobil la parcurgerea a 100.000 km.

Frunzele absorb noxele, praful şi zgomotele și pot fi folosite şi că hrană pentru animale.

Românii care vor să facă afaceri cu arbori Paulownia, pot lua legătura cu reprezentantul Paulownia EU din România, Cristian Tuns, la numărul de telefon 0744199190.

În prezent, în România sunt cultivate peste 2000 de hectare de teren cu arbori Paulownia. Recomand românilor să cultive acest arbore minune întrucât obțin cel mai bun profit pe care-l pot scoate în 10-12 ani. Cu o investiție de 4500 de euro la hectar, scot în medie, 30.000 de euro din patru în patru ani. Lemnul produs în România este exportat în totalitate către firmele din industria mobilei de lux și a industriei auto”, a declarat Cristian Tuns pentru exclusivNEWS.ro.

Cristian Tuns a precizat că după plantare, arborii de Paulownia trebuiesc udați odată la două săptămâni, și curățați de iarba din jur, pentru a le asigura o creștere rapidă.

Lemnul de Paulownia produs în culturile realizate în ultimii trei ani în județele Galaţi, Tulcea, Braşov, Constanţa, Cluj şi Brăila, ajung la clienți din Europa Occidentală.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata