Breaking news

Parlamentul European a respins bugetul Uniunii Europene

loading...

Bugetul Uniunii Europene, adoptat la Consiliul European din 7-8 februarie 2013, a fost respins de către parlamentul European.

bugetul uniunii europeneAșa cum era de așteptat, bugetul Uniunii Europene a fost respins miercuri, printr-o rezoluție de către Parlamentul European.

Potrivit rezoluției, în favoarea căreia au votat 506 eurodeputați, Parlamentul European precizează că nu poate fi de acord cu bugetul adoptat de Consiliul European, întrucât ar duce la un deficit structural.

Parlamentul European urmează să negocieze cu președenția irlandeză a Uniunii Europene, doleanțele din rezoluție în speranța că se va ajunge la un consens cu privire la bugetul multianual al Uniunii pentru următorii șapte ani de zile.

În urma consiliului European din 7-8 februarie 2013, dintre toate cele 27 de state ale Uniunii Europene, de la România s-a tăiat cel mai mult față de varianta de buget din noiembrie 2012, adică 8 miliarde de euro. Și toate astea grație negocierilor magnifice realizate de Băsescu la Bruxelles.

Liderii Uniunii Europene au căzut de comun acord în privința bugetului multianual pentru perioada 2014-2020. Față de perioada 2007-2013, bugetul Uniunii Europene pe următorii șapte ani este mai mic cu 34 de miliarde de euro.

În luna noiembrie 2012, Comisia Europeană propunea un buget de circa 48 miliarde de euro pentru România și de 1000 de miliarde de euro pentru toate cele 27 de state membre.

În final, vineri s-a ajuns la un buget mai mic cu 40 de miliarde.

Din cauza negocierilor lamentabile conduse de Băsescu, România a primit vineri doar 39,887 miliarde de euro. Adică mai puțin cu 8,1 miliarde de euro.

La un calcul matematic simplu vedem că din cele 40 de miliarde de euro tăiate față de bugetul din noiembrie, de la România s-a luat cel mai mult.

Dacă împărțim cele 40 de miliarde de euro la cele 27 de state membre ale UE, ar rezulta 1,48 miliarde per țară mai puțin. Dacă vorbim că toate cele 27 de țări ale UE sunt egale ar fi trebuit ca reducerea să fie aceeași pentru toate țările. Nu de 8 miliarde pentru România și de praf în ochi pentru restul 26 de state membre.

Dar cum se face că de la România s-a tăiat 8,1 miliarde din cele 48 propuse inițial?  Înseamnă că din cele 40 de miliarde de euro reduse din bugetul de 1000 de miliarde, de la români s-a luat cam 22%. Deci cât pentru șase țări la un loc.

Însă, de la România, pentru că este condusă de Băsescu, s-a decis să se taie 8,1 miliarde de euro.

După acest eșec lamentabil, Băsescu are tupeul să spună râzând cu gura până la urechi că el și-a făcut datoria și că este mulțumit de rezultat.

”România a obţinut cea mai mare creştere procentuală a bugetului, fiind una din puţinele ţări care au creştere bugetară. Creşterea este de 18%.  Eu mulţumesc nu numai echipei care m-a însoţit, ci şi partenerilor din Consiliul European. Vă pot spune că a fost greu, dar mi-a plăcut. Eu, personal, sunt mulţumit. Faţă de ce se putea, sunt mulţumit. Cred că şi eu şi cei care m-au însoţit ne-am făcut datoria, dar fiecare la locul lui: eu politic, ei tehnic, dar ne-am făcut-o”, a spus  Băsescu la Bruxelles.

La auzul rezultatului negocierilor, premierul Victor Ponta a luat foc și a început să-l atace pe Băsescu, spunând că a negociat până a căzut sub masă.

Preşedintele prezintă în culori frumoase ceea ce e o realitate. România a avut 48 miliarde, ceea ce era foarte puţin faţă de alte ţări. Restul e PR. E prezentarea unui eşec ca fiind ceva ce nu e foarte rău. O să pierdem cu toţii din aceste 9 miliarde. Plus foarte multe lucrui tehnice, s-a reduc prefinanţarea, co-finanţarea. E păcat şi e foarte rău pentru România. E şmecheria de PR a preşedintelui să intre în detalii pe care mulţi oameni nu le cunosc. Eu le cunosc. România a avut în 2007-2013 ca şi Bulgaria cea mai mică alocare. Când s-au propus 48 de miliarde, tocmai asta a fost ideea, că România a avut foarte puţin. Nu a fost făcută pentru că nu aveam ce să facem cu banii. Apoi s-au tăiat 9 miliarde de la România, 9 miliarde din 40 de miliarde cât s-au tăiat în total. Rezultatul e foarte prost, oricum îl prezentăm.Nu s-a obţinut nimic pentru România. Din 48 de miliarde, s-au obţinut 39 de miliarde. Legenda cu domnul Băsescu de mare negociator a murit în acestă seară. Nu a obţinut nimic”, a spus tranșant Victor Ponta.

Pentru exerciţiul financiar 2007-2013, România are o alocare totală de 33,5 miliarde euro.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata