Breaking news

Pagubă de 200 milioane lei la bugetul de stat prin calculul eronat al pensiilor militarilor

loading...

Statul român a fost păgubit cu 200 de milioane de lei pentru că zeci de mii de pensii ale militarilor au fost calculate greșit. Anunțul a fost făcut marți de către Corneliu Dobrițoiu, fostul Ministru al Apărării în Guvernul Ponta 1.

militari romaniNeregulile au ieșit la iveală în urma auditului comandat de Corneliu Dobriţoiu în mandatul său.

Procesul de recalculare a pensiilor militare a adus nişte realităţi în sistem absolut anacronice, subofiţerii aveau pensii mai mari decât generalii, ori aşa ceva nu se întâmplă în nicio armată. În urma procesului de auditare a reieşit faptul că s-a lucrat foarte repede, neprofesionist, sunt greşeli mari. Cu alte cuvinte, statul trebuie să plătească o sumă care excede 200.000 de lei în plus. Pe de altă parte, tot în urma procesului de auditare a rezultat faptul că vreo câteva mii bune de dosare nu au fost procesate, iar procesul a fost declarat închis în baza legii, îndeplinindu-se termenul”, a declarat Dobriţoiu.

Fostul ministru a adăugat că “acestea sunt indicii serioase că acolo s-a întâmplat ceva neplăcut, având în vedere faptul că a fost o decizie politică pentru finalizarea acestui proces într-un termen foarte scurt”.

Întrebat cine sunt vinovaţii, senatorul PNL a răspuns: “Vinovaţii vor fi stabiliţi de către organele îndrituite ale statului, ale acestui stat de drept”.

El a precizat însă că aceste nereguli s-au întâmplat în timpul mandatului lui Gabriel Oprea la conducerea MApN.

Procesul de auditare s-a încheiat cu un raport care a evidenţiat aspectele pe care le-am spus adineauri, iar raportul a rămas definitiv după două săptămâni de la date emiterii lui. Termenul acesta de două săptămâni era necesar în baza legii pentru a permite instituţiilor care au fost implicate în procesul de recalculare să aducă şi alte elemente probatorii privind corectitudinea calcului pensiilor, iar raportul a rămas final din 27 decembrie anul trecut”, a precizat Dobrițoiu.

În privința calcului eronat al pensiilor militarilor, premierul Victor Ponta a delcarat luni seară la Realitatea TV că: Asta este o altă bombă atomică. Am informaţii despre faptul că la pensiile speciale – armată, poliţie – la calcule au fost nişte lucruri anormale, în special în zona militară, din câte am înţeles, nu prea erau adeverinţele, pentru că militarii nu au, ca noi, cartea de muncă încheiată sau deschisă.

Ponta nu este de acord ca statul să recalculeze pensiile și să suporte sumele calculate greșit, precizând că acest lucru trebuie imputat celor care nu și-au făcut cum trebuie îndatoririle de serviciu.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata