Breaking news

Motivul incredibil pentru care băncile românești nu schimbă monezi de euro

loading...

În România, nicio bancă nu vrea să schimbe monezi de euro, dolari sau în altă valută. Motivul este unul incredibil: nu au aparat cu care să depisteze dacă monedele sunt falsificate.

euro romaniaDacă te-a lovit norocul și ai primit în dar sau prin alte împrejurări o sumă de bani în valută, dar în monezi, poți să le arunci pe apa sâmbetei. Pentru că nicio bancă din România nu acceptă să îți schimbe valuta dacă este în monezi de metal.

Un redactor exclusivNEWS.ro a mers la bancă să schimbe 5,5 euro dar în monezi. A aflat cu stupoare că din cele 10 bănci la care a mers, doar două primeau să schimbe doar monezi de unu sau doi euro, fără cenți.

Redactorul a alergat de la o bancă la alta în mijlocul capitalei, ca să își schimbe cei 5,5 euro. Însă a fost plimbat de la o bancă la alta sub pretextul că ei nu lucrează cu monezi. Doar BCR și Banca Românească au spus că schimbă doar monezi de 1 și 2 euro, dar că nu primesc și cenți, adică 1, 2, 5, 10, 20 și 50 de cenți.

Banc Post, Romanian Internațional Bank, Alpha Bank, Credit Europe Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania și CEC Bank, au spus că nu acceptă să schimbe valută în monezi.

CEC Bank a spus că motivul pentru care refuză să primească monezi în valută este că nu dețin un aparat prin care să poată verifica dacă monezile sunt falsificate. Celelalte bănci s-au rezumat să spună că nu lucrează cu monezi valutare și punct, fără nicio altă explicație.

Cu siguranță așa ceva se întâmplă doar la băncile din România, unde fac legea și sunt stat în stat.

Refuzul băncilor de a schimba orice fel de tip de valută aflată în circulație, atât sub formă de monezi și sau bancnote contravin legislației financiar bancare din România. Dar ce contează, în România totul este cu susul în jos.

O problemă similară se întâmplă când mergi să-și plătești o rată în euro. Băncile nu acceptă monezi, și astfel ești obligat să dai o sumă rotundă. Cu toate că potrivit art 40 din OUG 50/2010, creditorii nu au dreptul sa refuze încasarea ratelor în moneda în care s-a acordat creditul.

În țările din zona euro, Comisia Europeană a emis o recomandare către toți comercianții și instituțiile care lucrează cu publicul, ce impune acceptarea tuturor bancnotelor și monedelor euro.

loading...
3 Comentarii
 1. Janssen spune

  La BCR sucursala Onesti, domnita de la ghiseul de schimb valutar mi-a comunicat cu raceala in glas, ca banca nu schimba monede de 2 euro. Aveam 10 euro; 5 monede de 2 euro si am ramas utandu-ma la ele ca cioara`n ciolan…! Asta e tara noastra…!

 2. Alex spune

  “Pentru că nicio bancă din România nu acceptă să îți schimbe valuta dacă este în monezi de metal.” Doua fraze mai incolo aflam ca “din cele 10 bănci la care a mers, doar două primeau să schimbe doar monezi de unu sau doi euro, fără cenți”.

  Nicio = 2/10 banci. Inca un articol tare presarat de dramatism “stupoare”, “incredibil”… Nu mai zic ca fraze gen “Celelalte bănci s-au rezumat să spună că nu lucrează cu monezi valutare și punct, fără nicio altă explicație.” se bazeaza pe discutii cu vreo doamna de la caserie fara vreo valoare oficiala.
  “Dar ce contează, în România totul este cu susul în jos.”…

 3. Pont spune

  Monedele se pot schimba la ghișeul de schimb valutar din incinta gării de Nord

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata