Breaking news

Ministerul de Finanțe neagă informațiile privind majorarea de taxe și impozite negociată cu FMI

loading...

Ministerul de Finanțe spune că informațiile vehiculate în presă cu privire la conținutul scrisorii de intenție cu FMI, sunt false și că Guvernul Ponta nu are în plan majorarea taxelor.

bani FMI romaniaDe câteva zile, în presa centrală din România circulă un draft al scrisorii de intenție a Guvernului Ponta privind un nou acord de împrumut de tip stand by cu FMI.

Documentul cu pricina ar conține majorarea contribuțiilor pentru PFA-uri, obligarea la plata de CAS a unui salariat pentru restul membrilor familiei care nu realizează venituri. Cât și plata CAS pentru veniturile obținute din chirii.

Ministerul de Finanțe respinge toate aceste informații vehiculate în presă și spune că draftul scrisorii de intenție cu FMI este secret.

Scopul încheierii unui nou acord nu este legat de introducerea unor noi taxe şi impozite. Proiectele scrisorii de intenţie şi, respectiv, ale memorandului nu sunt încă documente publice. În consecinţă, materialele pe această temă care se vehiculează în presă nu provin din surse oficiale şi nu pot fi confirmate înainte de aprobarea lor de către autorităţile române, board-ul FMI, respectiv consiliul ECOFIN al Uniunii Europene. Suntem în măsură să infirmăm însă existenţa unor  măsuri concrete prin care ar creşte fiscalitatea pentru PFA-uri şi drepturi de autor sau creşterea contribuţiilor de asigurări de sănătate pentru persoanele cu venituri mari care au în întreţinere membri ai familiei care nu contribuie la sistemul de asigurări de sănătate, aşa cum s-a vehiculat recent în mass-media. Guvernul îşi propune în schimb identificarea unor soluţii în scopul reducerii poverii impozitării muncii”, se precizează în comunicatul de presă al Ministerului de Finanțe, remis exclusivNEWS.ro.

Ministerul Finanțelor precizează faptul că obiectivul principal al noului program este asigurarea fundamentelor creşterii economice sănătoase prin:

–       prioritizarea investiţiilor publice prin stabilirea unor criterii clare şi a unei liste de investiţii prioritare până la mijlocul lunii septembrie, care va fi luată în calcul la elaborarea proiectului de buget pe anul 2014

–       majorarea plafonului garanţiilor de stat de la o medie anuală de circa 2,5 miliarde de lei în ultimii 4 ani la 8 miliarde lei anual

–       majorarea plafonului net al împrumuturilor pentru atragerea fondurilor europene ce pot fi acordate din trezoreria statului de la 1 miliard prevăzut pentru finele trimestrului trei a.c. la 3 miliarde lei la finele acestui an.

–       reforme structurale privind continuarea procesului de listare sau privatizare a unor companii din domeniul energetic: Nuclearelectrica, Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica, Romgaz

–       îmbunătăţirea performanţelor agenţilor economici cu capital de stat.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata