Breaking news

Lituania a aderat la zona euro. Este al 19-lea stat care adoptă euro

loading...
0 0

Lituania este de azi, cel de-al 19-lea stat al Uniunii Europene care renunță la moneda națională și trecea la EURO.

lituania euro 2015Odată cu trecerea în 2015, lituanienii și-au luat adio de la moneda lor națională, litas. De azi, moneda oficială a Lituaniei este EURO. Statul lituanian devine astfel cel de-al 19-lea membru care aderă la zona euro.

Oficialii de la Vilnius, văd în adoptarea monedei unice o întărire a securității sale în fața ambițiilor Rusiei. Însă lituanienii, deși au aprobat trecerea la moneda EURO, se tem de o creștere a prețurilor.

Lituania speră să atragă mai multe investiții și credite, precum celelalte două țări baltice, Estonia și Letonia, care au trecut la euro în 2011 și, respectiv, 2014.

Astfel că Lituania se alătură celorlalte 18 țări membre ale zonei EURO: Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Spania, Slovenia, Slovacia.

11 țări au creat zona euro, în anul 1999. De atunci, s-au alăturat, Grecia în 2001, Slovenia în 2007, Cipru și Malta în 2008, Slovacia în 2009 , Estonia în 2011, Letonia în 2014.

Pe lângă acestea, alte 4 “micro-state”, sunt atașate la zona euro, prin acordurile monetare încheiate cu vecinii lor: Andorra, Monaco, San Marino și Vatican.

Însă, trei țări din Uniunea Europeană nu au fost de acord cu introducerea acestei monede:Danemarca, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Suedia.

Oficialii de la București susțin că România ar putea adera la moneda EURO abia în anul 2021.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata