Breaking news

Inflaţia a depăşit aşteptările analiştilor

loading...

Rata anuală a inflaţiei a urcat în prima lună a acestui an, de la 4,74% la 5,2%, ca urmare a majorării preţurilor la tutun, ţigări, combustibili şi energie electrică. De asemenea, rata lunară a inflaţiei a crescut de la 0,3% în decembrie 2009 la 1,86% în ianuarie 2010.

inflatieDatele privind inflaţia, furnizate de Institutul Naţional de Statistică au fost peste aşteptările analiştilor. Aceştia anticipau o inflaţie lunară între 1% şi 1,4%, în timp ce inflaţia anuală, estimau că se va situa în intervalul 4,5%-5%.

Creşterea inflaţiei s-a datorat în principal creşterii preţurilor la ţigări, tutun, combustibili şi energie electrică. Astfel, ţigările şi tutunul s-au scumpit în luna ianuarie a acestui an cu 13,87%, faţă de decembrie 2008, iar energia electrică s-a majorat cu 4,2%. Cât despre preţul combustibililor, acesta a atins luna trecută un nivel de 3,42%, faţă de decembrie 2008.

Din comunicatul INS mai reiese că în ianuarie 2010, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,43% faţă de ultima lună a anului trecut, cele ale mărfurilor nealimentare cu 3,2%, iar tarifele serviciilor cu 0,36%.

Preţurile de consum au înregistrat în ianuarie o rată anuală de creştere de 0,1% la mărfurile alimentare, de 10,25% la mărfurile nealimentare şi de 3,85% la servicii.

Creşteri ale preţurilor de peste 1% au fost înregistrate pentru grupa de legume şi conserve de legume, la fructele proaspete, laptele de vacă, ouă, la serviciile de apă, canal şi salubritate, precum şi la transportul urban.

După ce Banca Naţională a ratat în 2009, pentru a treia oară consecutiv ţinta de inflaţie, pentru 2010, banca centrală estimează că rata lunară a inflaţiei se va situa în intervalul 2,5 – 4,5% şi rata anuală în jurul valorii de 3,5%. Aceste aspecte sunt importante, în contextul în care inflaţia este unul dintre criteriile fixate în cadrul acordului pe care România l-a semnat FMI şi de asemenea, reprezintă unul dintre criteriile de convergenţă, pe care ţara noastră trebuie să le îndeplinească pentru a adera la zona euro.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata