Breaking news

Iată ce se va impozita prin noul cod fiscal

loading...

Noul cod fiscal anunțat de guvern că va intra în scurt timp în vigoare, impozitează tot, drepturid e autor, tichete de masă, cadou, dobânzi, nimic nu rămâne ne taxat.

taxeAșadar vor fi impozitate veniturile din salarii pentru activităţii de creare de programe pentru calculator, venituri din dobânzi la depozitele la vedere/conturile curente, venituri din dobânzile din sistemul economisire creditare în domeniul locativ.  Venituri sub forma dobânzilor bonificate la depozitele clienţilor constituite în baza legislaţiei privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ . Tichetele de masă, tichetele de creşă, tichetele de vacanţă, tichetele cadou.

Plăţile compensatorii, calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate, primite de persoanele ale căror contracte individuale de muncă au fost desfăcute ca urmare a concedierilor colective.  Plăţile compensatorii, calculate pe baza salariului mediu net pe economie, primite de personalul civil din sectorul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională la încetarea raporturilor de serviciu, ca urmare a restructurărilor.  Plăţile compensatorii, calculate pe baza soldelor lunare nete, acordate personalului militar trecut în rezervă în urma restructurărilor.

Ajutoarele stabilite în raport cu solda lunară netă, acordate acestuia la trecerea în rezervă sau direct în retragere cu drept de pensie sau celor care nu îndeplinesc condiţiile de pensie, precum şi ajutoare sau plăţi compensatorii primite de poliţişti aflaţi în situaţii similare, al căror cuantum se determină în raport cu salariul de bază lunar net, acordate potrivit legislaţiei în materie.

De la 1 iunie, va dispărea impozitul de 1% pe câştigurile din tranzacţii cu acţiuni realizate în acest an.

Începând din 2011, cota de impunere a veniturilor obţinute din transferul titlurilor de valoare va fi de 16%, cu impunere anticipată în timpul anului de 10%, pentru persoane fizice rezidente.

Impozitul pe clădiri se majorează cu 30%, faţă de cota actuală, pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu a contribuabilului. Pentru ce-a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu (deci cea de-a treia proprietate a contribuabilului), impozitul creşte cu 100%. Pentru “cea de-a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu”, impozitul creşte cu 200%. Majorările se vor aplica doar locuinţelor care nu sunt închiriate.

Pragul de cheltuieli deductibile pentru cei plătiţi pe drepturi de autor va fi scăzut de la 40% la 20%. Va fi păstrată impozitarea anticipată de 10%, aplicată acestor venituri în fiecare lună.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata