Breaking news

Guvernul României a aprobat reorganizarea ANAF prin desființarea Gărzii Financiare

loading...

Miercuri,  în cadrul ședinței de Guvern a fost adoptată Hotărârea de Guvern privind organizarea și functionarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

anaf reorganizareActivitatea la nivel teritorial a ANAF se reorganizează în 8 direcții regionale ale finanțelor publice.

Orașele în care își vor avea sediul direcțiile generale regionale ale finanțelor publice sunt: Iași, Galați, Ploiești, Craiova, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov și București.

Sediile structurilor regionale antifraudă au fost stabilite în localități din zone care prezintã riscuri ridicate de evaziune fiscală sau în zone limitrofe frontierelor după cum urmează: Suceava, Constanța, Alexandria, Târgu-Jiu, Deva, Oradea, Sibiu și București.

În ceea ce privește realocarea resurselor umane, modelul de organizare creat permite redistribuirea personalului între diversele structuri de administrare fiscală și vamală, în favoarea domeniilor deficitare (control, tehnologia informației, juridic, birourile vamale de frontieră externă în UE), precum și introducerea componenței antifraudã.

În cadrul procesului de reorganizare a ANAF au fost vizate douã componente majore: redefinirea structurii organizatorice, pe de o parte, și realocarea corespunzãtoare a resurselor umane, pe de altã parte.

În ce privește redefinirea structurii organizatorice a ANAF s-a urmărit, în principal:

–        Fuziunea prin absorbție și preluarea Autorității Naționale a Vămilor

–        Preluarea activității Garzii Financiare și desființarea acesteia

–        Înființarea unei structuri de antifraudă fiscală în cadrul ANAF, cu atribuții sporite

–        Înființarea direcțiilor regionale ale finanțelor publice

Din punct de vedere organizatoric, structura de administrare fiscală existentă la nivel județean nu se modifică substanțial, întrucât administrația finanțelor publice aflată în municipiul reședință de județ, va prelua o mare parte din atribuțiile vechii direcții generale a finanțelor publice județene.

Atribuțiile direcțiilor generale regionale vor fi de coordonare a administrațiilor fiscale județene, preluând doar funcțiile suport necesare desfasurării activității administrațiilor fiscale județene, acestea din urmă desfășuându-și activitatea în aceleași locații, relația cu contribuabilii rămânând neschimbată.

Restructurarea ANAF reprezintã o precondiție pentru implementarea „Proiectului de modernizare a administrației fiscale”, proiect pentru care s-a semnat un acord de împrumut cu Banca Mondială în valoare de 70 de milioane de euro în data de 8 mai 2013. 

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata