Breaking news

Uite câți bani dă Guvernul României pentru abonamentele elevilor navetiști

loading...

Începând din această toamnă, fiecare elev care face naveta la școală, va primi lunar, din partea Guvernului României doar 26 de lei pentru fiecare 3 km parcurși către școală.

eleviMinisterul Finanțelor a decis să stabilească o sumă standard pentru decontul abonamentelor elevilor navetiști din România.

Având în vedere diferenţele mari şi nejustificate ale tarifelor practicate de transportatorii care au asigurat până acum transportul elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, propunerea Ministerului Finanţelor Publice privind decontarea abonamentelor de transport în limita a maximum 26 lei/abonament/lună pentru distanţa de 3 km este binevenită. Ea este de natură să asigure o mai corectă cheltuire a banului public, susţinând în acelaşi timp preocuparea Ministerului Educaţiei Naţionale de a asigura accesul la educaţie pentru categoriile vulnerabile”, se precizează în comunicatul de presă al Minsiterului Educației, remis exclusivNEWS.ro.

În anul şcolar 2012/2013, Ministerul Educaţiei Naţionale a decontat la nivel naţional peste 150.000 de abonamente de transport, iar până acum nu s-a ţinut niciodată cont de diferenţele foarte mari dintre tarifele solicitate de transportatori în diferite locuri din ţară.

Astfel, anul trecut:

– pentru distanţa de 10 kilometri, preţul unui abonament a variat între 25 de lei şi 326 de lei;

– pentru distanţa de 15 kilometri, preţul unui abonament a pornit de la 32 de lei şi a ajuns la 406 lei;

– variaţia de preţ pe distanţa de 20 km a fost cuprinsă cuprinsă între 36 de lei şi 400 de lei;

– mai mult, există firme în ţară care au practicat un tarif de 491 de lei pe lună pentru 50 de kilometri, în timp ce alte companii au perceput doar 42 de lei pentru acelaşi număr de kilometri.

Cele mai multe dintre abonamentele decontate anul trecut (11.636) au fost pe distanţa de 10 de kilometri, 15 km (11.205) şi 20 km (8.562). Un număr de 904 elevi au făcut naveta pe distanţe de 3 kilometri, iar tarifele minime percepute de firmele de transport au fost de 15 lei pe lună, în timp ce tarifele maxime au ajuns şi la 166 de lei lunar.

Pe lângă măsura introducerii unui prag maximal de 26 lei/abonament/lună pentru distanţa de 3 km şi a unuia de 120 lei/abonament/lună pentru distanţa de 50 kilometri, Guvernul a alocat 76 milioane de lei pentru achiziţia de microbuze şcolare destinate transportului elevilor din localităţile izolate, din mediul rural.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata