Breaking news

Gazele, curentul, carburanții și țigările se scumpesc de azi

loading...

De ziua păcălelilor românii primesc o veste cât se poate de adevărată, dar extrem de proastă care-i va arde la buzunar. Factura la gaze, electricitate, carburanții și țigările sunt de azi mai scumpe pentru toți românii.

gaz - benzina - tigariDin cauza acestor majorări, cheltuielile lunare ale fiecărei familii din România vor creşte, de azi, cu 50 de lei. Șoferii vor plăti cu 40-41 bani mai mult pe litrul de benzină sau motorină. Și asta din cauza accizei de 7 eurocenți introdusă de azi de Guvernul Ponta, pe motiv că are nevoie de bani pentru construcția de autostrăzi.

Fumătorii vor cumpăra de azi, pachete de ţigări la preţuri cu 30 – 50 de bani mai mari, după ce acciza totală pe ţigarete va creşte de la 81,78 euro/1.000 ţigarete la 84,37 euro/1.000 ţigarete.

Gazele naturale se vor scumpi, de la 1 aprilie, cu 2% pentru consumatorii casnici şi cu 5% pentru cei industriali. Preţul producţiei interne va creşte de la 50,6 lei/MWh la 51,8 lei/MWh pentru populaţie, respectiv de la 72 lei/MWh la 89,4 lei/MWh, pentru companii, potrivit calendarului de liberalizare a preţurilor la energie.

Până la finele acestui an se vor mai opera alte două scumpiri, în iulie şi în octombrie, în urma cărora consumatorii casnici vor plăti cu 6% în plus pentru gazele naturale, iar cei industriali cu 9%. Astfel, la sfârşitul lui 2014, piaţa gazelor naturale va fi liberalizată pentru companii, urmând ca populaţia să se alinieze pieţei libere până în 2018.

Facturile la curent se vor majora şi ele cu 1% ca urmare a măsurilor menite să sprijine producţia de energie regenerabilă. Furnizării de energie electrică vor fi nevoiţi să achiziţioneze o cantitate aproape dublă de certificate verzi aferente curentului livrat n 2013.

Toate aceste scumpiri apar ca urmare măsurilor luate de Guvern, fie pentru a respecta acordul cu Fondul Monetar Internaţional, fie pentru a se alinia la o serie de directive europene sau doar pentru a aduce mai mulţi bani în vistieria statului.

Scumpirea carburanţilor, a gazelor și a energiei electrice, va aduce inevitabil și majorarea prețului alimentelor, a bunurilor și serviciilor.

 

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata