Breaking news

Firmele nu vor fi amendate dacă nu își vor viza declarațiile fiscale la un consultant fiscal

loading...

Vești bune pentru companiile din România. Nu vor fi sancționate cu amendă dacă nu vor apela la un consultant financiar pentru a le viza declarațiile fiscale.

consultant financiarDe la 1 ianuarie a intrat în vigoare un dispozițiile legii 162/2012 cu privire la faptul că un consultant financiar trebuie să avizeze declarațiile fiscale ale firmelor din România. Și asta ca urmare a încetării suspendării dispusă prin Legea nr. 162/2012, devin aplicabile dispoziţiile alin. (5) al art. 83 din Codul de procedură fiscală care stabilesc că: Declaraţiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice vor fi certificate de către un consultant fiscal, în condiţiile legii, cu excepţia celor pentru care este obligatorie auditarea.

Însă Ministerul Finanțelor spune că măsura nu este chiar obligatorie și că administrațiile fiscale pot înregistra fără probleme toate declarațiile chiar dacă ele nu sunt avizate de un consultant financiar.

Codul de procedură fiscală nu prevede posibilitatea respingerii declaraţiei fiscale anuale în situaţia în care aceasta nu a fost certificată de către un consultant fiscal şi, de asemenea, nu prevede nici sancţiuni contravenţionale în caz de nerespectare a acestei obligaţii. Declaraţiile fiscale depuse de contribuabili, chiar necertificate, se înregistrază la registratura organului fiscal, se procesează şi se utilizează pentru toate scopurile fiscale prevăzute de lege. Organul fiscal competent, în virtutea rolului său activ prevăzut de art. 7 alin. (1) şi (5) din Codul de procedură fiscală, poate totuşi informa contribuabilii asupra neîndeplinirii obligaţiei de certificare a declaraţiei fiscale în vederea aplicării corecte a prevederilor legislaţiei fiscale”, se precizează în comunicatul de presă al Ministerului de Finanțe, remis exclusivNEWS.ro.

Ministerul Finanțelor precizează că: prin proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi alte măsuri fiscal-bugetare, publicat şi pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, s-a propus, printre altele, abrogarea prevederilor art. 83 alin. (5) din Codul de procedură fiscală. De asemenea, prin acest proiect de act normativ a fost schimbat conceptul cu privire la certificarea declaraţiilor fiscale astfel că, certificarea declaraţiilor fiscale, inclusiv a declaraţiilor fiscale rectificative, a devenit opţională.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata