Breaking news

Firma de contabilitate sau contabil? Ce este mai rentabil?

loading...

Cei care aleg sa isi construiasca o afacere au nevoie de o forma juridica, pentru a putea factura si incasa bani. Indiferent ca este vorba despre un SRL, un PFA sau un S.A, exista o serie de cheltuieli obligatorii, printre care se numara si cheltuiala cu contabilitatea.

Contabilitatea firmei trebuie sa fie tinuta de o persoana cu experienta, care are acces la un software pentru contabilitate de buna calitate si isi asuma eventualele greseli pe care le face. Multi administratori aleg sa isi faca singuri contabilitatea, insa decizia este una cat se poate de rea, in conditiile in care pot aparea o multime de greseli.

Astfel, singura intrebare care ramane valabila este urmatoarea:

Firma de contabilitate sau contabil?

Pentru a putea raspunde, orice administrator trebuie sa se orienteze in functie de cateva criterii:

  1. Cheltuielile pentru serviciile de contabilitate. Daca este vorba despre o firma mica, cheltuielile pentru serviciile de contabilitate se pot dovedi mult mai mici la angajarea unei firme specializate. Cei de la regnskabspiloten.dk spun ca pretul pentru contabilitatea unui SRL mic este de 2-300 de lei, in timp ce angajarea unui contabil poate sa insemne cheltuieli de cateva mii de lei (dinero vs billy).
  2. Profesionalismul celor care fac contabilitatea. Este indicat sa se opteze pentru profesionisti, indiferent ca este vorba despre un contabil angajat sau despre o firma e contabilitate. Atentie mare la ce program de contabilitate este folosit, la experienta avuta de contabilii care se ocupa de firma si la modul in care decurge relatia dintre administrator si contabil.
  3. Responsabilitatea. In cazul in care se angajeaza un contabil, responsabilitatea este a administratorului si a directorului economic, indiferent de greselile pe care le face contabilul. In cazul in care se opteaza pentru o firma de contabilitate responsabilitatea este externalizata, la fel ca si serviciilor. Evident, trebuie sa se citeasca atent contractul inainte de semnare, pentru a nu exista niciun semn de intrebare in acest sens.
  4. Asigurarea de raspundere profesionala. In cazul angajarii unui contabil nu este nevoie de o astfel de asigurare, decat in cazul extrem in care contabilul isi asuma plata lui. In cazul angajarii unei firme de contabilitate, asigurarea este obligatorie si poate sa insemne despagubiri serioase in cazul unor erori.

Diferentele dintre o firma care ofera servicii de contabilitate si un contabil sunt destul de mari asadar. Firma de contabilitate va fi intotdeauna o optiune pentru SRL-urile sau PFA-urile mici, care nu au acte foarte multe si nu isi permit sa plateasca full time un profesionist, in timp ce contabilii angajati sunt o solutie pentru firmele care au minim 5 angajati, o cifra mare de afaceri si numeroase documente.

Ambele varianta sunt, asadar, bune, contand foarte mult nevoia firmei, bugetul de care dispune si riscurile pe care vrea sa si le asume.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata