Breaking news

Euro urcă la 4,37, iar românii cumpără masiv valută

loading...

Românii intră în jocul speculatorilor de valută și cumpără euro de la bănci pentru a câștiga din deprecierea leului.

bancnote_euroLuni, populația a cumpărat valută de la casele de schimb ale băncilor sau cele independente într-un volum dublu comparativ cu o zi obişnuită, iar în unele cazuri chiar de cinci ori mai mare.

Cursul de referinţă publicat luni de Banca Naţională a României a crescut cu 4,49 bani, la 4,3257 lei/euro, ajungând astfel la cel mai ridicat nivel de la introducerea monedei unice europene. Cea mai ridicată cotaţie de până acum, de 4,3127 lei/euro, a fost publicată de BNR la 22 ianuarie 2009. În raport cu moneda americană, BNR a anunţat un curs de 3,4996 lei/euro, cu 0,85 bani peste nivelul anterior.

Leul a continuat să se deprecieze spre finalul şedinţei interbancare de luni, iar cotaţiile din piaţa interbancară au atins un nou nivel maxim absolut, de 4,3580 lei/euro, la închiderea şedinţei paritatea situându-se uşor mai jos, la 4,3525 lei/euro

La majoritatea suscursalelor bancare unde existau case de schimb au fost cozi pentru serviciile de schimb valutar. Chiar şi instituţii de credit cu puţină tradiţie în operaţiunile cu valută au avut cereri semnificative.

Jumătate din mişcarea de curs din ultimele zile a fost rezultatul unor mesaje de panică, privind o depreciere până la nivele de 5 sau 7 lei/euro”, a declarat şi Dorin Badea, directorului trezoreriei UniCredit Ţiriac Bank.

Explozia cumpărărilor de valută de la casele de schimb a fost confirmată de aproape toate băncile cu reţea teritorială importantă, dar o parte dintre reprezentanţii acestora au insistat să nu fie citaţi.

Teama privind deprecierea monedei naţionale a debutat vineri, odată cu anunţul privind decizia Curţii Constituţionale, care e declarat neconstituţionale mai multe articole din pachteul de legi de austeritate promovat de Guvern prin asumarea răspunderii în faţa Parlamentului, care reglementau printre altele scăderea salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%. În aceste condiţii, Executivul a decis sâmbătă majorarea TVA de la 19% la 24%.

Leul a continuat să se deprecieze spre finalul zilei de luni, iar cotaţiile din piaţa interbancară au atins un nou nivel maxim absolut, de 4,3750 – 4,3780 lei/euro, cu puţin înainte de ora 17:00.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata