Breaking news

Euro este în pericol | Grecia e la un pas de a renunța la moneda europeană

loading...

Grecia pune în pericol moneda europeană, din cauza unui partid extremist, Syriza, care vrea să scoată țara din zona euro. Dacă acest lucru se va produce în 2015, efectele ar fi devastatoare la nivel mondial, avertizează economiștii.

grecia zona euroCriza financiară din 2008, provocată în mare parte de falimentul Lehman Brothers, ar fi pistol cu apă pe lângă ce dezastru s-ar putea produce în 2015, dacă Grecia decide să părăsească zona euro.

Barry Eichengreen, economist în cadrul Universităţii din California, spune că „Pe termen scurt, ieşirea Greciei ar echivala cu falimentul Lehman Brothers la pătrat”. Drept urmare, cosnecințele ar fi mult mai severe decât cele ale falimentului Lehman Brothers din 2008.

Barry Eichengreen a declarat că ieşirea Greciei din zona euro va determina investitorii să îşi retragă depozitele din băncile din Grecia, ceea ce ar putea să provoace falimentul național.

Kenneth Rogoff, fost economist al Fondului Internaţional Monetar şi profesor la Universitatea din Harvard, a declarat la întâlnirea Asociaţiei Economice Americane că zona euro este “un dezastru economic”.

Martin Feldstein, profesor de economie la Universitatea Harvard, este la fel de pesimit în privința zonei euro, la fel ca și Barry Eichengreen și Kenneth Rogoff.

Feldstein spune că cea mai bună soluţie pentru supravieţuirea zonei euro este ca fiecare stat în parte să implementeze propriile politici fiscale pentru a stimula cererea şi consumul, inclusiv prin reducerea taxei pe valoarea adăugată pe o perioadă de cinci ani.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, susține însă că instituția pe care a o conduce, este pregătită să suplimenteze măsurile monetare de stimulare a economiei din zona euro, inclusiv prin cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale.

Şeful BCE a exclus posibilitatea destrămării zonei euro, în pofida problemelor iminente din Grecia.

Conștientă de pericolul iminent, cancelarul german, Angela Merkel a declarat sâmbătă că Germania este pregătită să lase Grecia să iasă din zona euro dacă pe 25 ianuarie, partidul Syriza va câștiga alegerile și va abandona politica de austeritate bugetară şi nu va mai rambursa datoriile ţării.

Parlamentul elen a fost dizolvat întrucât pe 29 decembrie 2014, deputații nu au reușit să aleagă Președintele Greciei. Stavros Dimas, fost comisar european, candidatul Guvernului grec în alegerile prezidenţiale, nu a reușit să întrunească voturile majorității parlamentare. Astfel că pe 25 ianuarie 2015, grecii sunt chemați la urne ca să-și aleagă noul Parlament. Sondajele de opinie creditează cu mari șanse la câștigarea alegerilor, partidul de extremă-stânga Syriza, care se opune continuării măsurilor de austeritate impuse de Comisia Europeană, BCE şi FMI în schimbul unor împrumuturi de 240 de miliarde de euro.

În timp ce Grecia se pregătește să renunțe la Euro, la 14 ani de când a aderat la Zona Euro, la 1 ianuarie 2015, Lituania a renunțat la moneda națională, litas, în favoarea celei europene. În prezent, zona euro reunește 19 țări membre ale zonei EURO: Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Spania, Slovenia, Slovacia și Lituania.

La 31 decembrie 2014, Banca Națională a României a anunțat un curs valutar al monedei euro de 4,4821 lei. În timp ce la mai multe case de schimb valutar, moneda euro se tranzacționa la finalul lui 2014 și în primele zile din 2015, la un curs de 4,5010 lei pentru un euro la vânzare și 4,4510 lei.

Pe 5 ianuarie, BNR  va anunța primul curs al euro din 2015. Date fiind problemele cu Grecia și aderarea Lituaniei la zona euro, în prima lună din 2015 sunt așteptate fluctuații importante ale euro, care vor afecta inevitabil și pe românii care au chirii sau rate bancare, în moneda europeană.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata