Breaking news

Din 2011 adio cotă unică de impozitare

loading...

Guvernul Boc i-a pus gând rău cotei unice de impozitare de 16%. Ministerul de Finanțe lucrează la un nou cod fiscal care prevede printre altele ca de la 1 ianuarie 2011, să se revină la impozitarea în trepte progresive a venitului global.

sebastianvladescuIntroducerea impozitării progresive de anul viitor este absolut necesară funcţionării României, crede şeful Finanţelor, Sebastian Vlădescu. Dacă ideile sale vor avea materializare, aceasta înseamnă renunţarea la cota unică de impozitare de 16% la 6 ani după introducerea ei. Potrivit acestuia, cota unică nu mai poate susţine bugetul în condiţiile unei contracţii economice de peste 1,5% în 2010 cât se estimează după majorarea cu cinci procente a TVA, transmite realitatea TV citând Ziarul Financiar.

Introducerea impozitului pe trepte ar trebui coroborată cu aplicarea de deductibilităţi pentru contribuţiile la pensii private facultative şi pentru asigurări private de sănătate pentru degrevarea sistemului public.

Cota unică de impozitare pe venit şi pe profit a fost introdusă în 2005, odată cu venirea la putere a ceea ce, pe atunci, se numea încă Alianţa D.A. Pe fondul expansiunii economice rapide în contextul aderării României la UE, cota unică a adus încasări substanţiale la bugetul de stat.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata