Breaking news

Deschiderea unei societăți comerciale în Bulgaria poate reprezenta o afacere de milioane pentru antreprenorii români!

loading...

La fel ca și România, Bulgaria este un stat membru al Uniunii Europene și al NATO, însă avantajele economice și fiscale pe care le are de oferit țara vecină sunt din ce în ce mai greu de trecut cu vederea pentru antreprenorii români:

  • firmabulgaria-exclusivnews-1Impozitul pe profit în Bulgaria este de 10% și se poate plăti anual;
  • Impozitul pe dividende este de numai 5%;
  • Recuperarea TVA-ului se face în 45 de zile la cerere (Cota de TVA este de 20% pentru orice activitate cu excepția turismului, care este impozitat cu doar 9%);
  • Moneda națională „leva bulgărească” este fixă în relația cu Euro: 1 EUR = 1.95583 BGN;
  • Având firmă în Bulgaria poți vinde FĂRĂ TVA în România (tranzacțiile intracomunitare – EU – sunt cu TVA zero);
  • Pe o firmă din Bulgaria poți înmatricula autovehicule pentru care vei plăti o taxă de populare de câteva ori mai mică decât în România;
  • Contribuțiile obligatorii pentru angajați sunt taxate cu 22,3%, dintre care 12,6% sunt plătite de angajator și 9,7% reprezintă contribuția individului.

Stabilitatea fiscală din Bulgaria este garantată prin faptul că Banca Națională a Bulgariei va schimba pe termen nedeterminat leva și Euro la același curs, întrucât are rezerve suficiente în valută europeană pentru a acoperi toate monedele naționale din circulație. În egală măsură, un alt girant al stabilității de care se bucură fiscalitatea vecină este și istoria sa recentă: în ultimii 20 de ani, numai TVA-ul s-a modificat, în timp ce toate celelalte taxe și impozite au rămas constante.

firmabulgaria-exclusivnews-2

Pentru a-ți deschide o firmă în Bulgaria este necesar să ai un act de identitate și ceva numerar. Da, poți fi spaniol, italian sau român, pentru că chiar nu contează. Toți asociații și administratorii unui SRL din Bulgaria pot fi străini. Nu este nici o problemă dacă ai deja firmă în România sau în alte țări și nu vei avea nici o restricție de acest fel.

Costuri necesare pentru a deschide o nouă societate în Bulgaria prin intermediul unei firme specializate:

  • 285 de Euro pentru înființarea unei firme neplătitoare de TVA cu asociat unic (persoană fizică);
  • 500 de Euro pentru înființarea unei firme plătitoare de TVA care are statut de operator intracomunitar.

Toate taxele sunt incluse în prețurile de mai sus. Pare greu de crezut, nu?

firmabulgaria-exclusivnews-3

Capitalul social minim al unui SRL din Bulgaria este de numai 1 Euro. Nu vei avea nevoie să închiriezi un spațiu pentru sediul social, întrucât compania specializată va folosi același sediu pentru clienți (deoarece legea din Bulgaria permite deschiderea mai multor firme la aceeași adresă).

Codurile CAEN nu trebuie neapărat trecute. În Bulgaria se va trece o explicație scrisă vizavi de domeniul de activitate dorit. Astfel încât, poți avea toate domeniile posibile de activitate fără fii nevoit să plătești în plus. Nici nu trebuie să ai salariați dacă nu dorești acest lucru.

Interesant este că întreg procesul durează o oră și jumătate, iar primirea dreptului de operator intracomunitar poate întârzia maxim 14 zile de la data depunerii documentelor. Totuși, pentru cazurile de maximă urgență, companiile specializate pot vinde firme existente contra unei sume de 900 de Euro.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata