Breaking news

De ce sunt atât de atrași românii și străinii de fiscalitatea din Bulgaria?

loading...

Sistemul fiscal din Bulgaria este relaxat și stabil. Impozitele și taxe sunt semnificativ mai mici decât la noi, iar moneda națională are un curs fix în relația cu moneda Europeană, fapt pentru ce lasă loc unor posibilități reale în ceea ce privește efectuarea unor planuri și previziuni de business.

exclusivnews-ro-bulgaria-lawyer-1Cota TVA a fost singura taxa care s-a modificat în ultimii 20 de ani. În rest, toate celelalte taxe și impozite au rămas la fel. În Bulgaria, contribuțiile salariale sunt aproximativ de două ori mai mici de cât în România, impozitul pe profit este de numai 10% și se plătește anual (și nu trimestrial, cum se solicită la noi în țara), impozitul pe dividende este de 5%, iar capitalul social minim pentru deschiderea unei societăți este de numai 1 Euro.

Dacă în România procesul de recuperare al TVA-ului reprezintă o procedură incertă și nesigură, statul Bulgar returnează TVA-ul în termen de maximum 45 de zile de la cerere, iar în cazul în care apar întârzieri, statul își asumă și plata penalităților aferente.

Procesul de înființare firmă în Bulgaria este unul cât se poate de rapid. Dacă se apelează la o firmă specializată, procedura presupune o vizită de numai o oră și jumătate în țara vecină, timp în care se vor face actele la notar, se va deschide un cont bancar și se vor depune documentele la Registrul Comerțului. Dacă este să ne gândim că distanța între București și Ruse – cea mai apropiată localitate din Bulgaria și totodată orașul în care sunt stabilite cele mai multe firme de acest gen – este de numai 76 de kilometri, ne este ușor să observăm facilitatea cu care întreprinzătorii români pot face acest pas important.

exclusivnews-ro-bulgaria-lawyer-2

Practic, în aproximativ 3 ore de la plecarea din București, un cetățean român își poate depune toate actele necesare pentru deschiderea unei firme în țara vecină. Orice firmă plătitoare de TVA care are calitate de Operator Intracomunitar poate factura cu TVA zero în și din orice altă țară din Uniunea Europeană.

Cei care apelează la avocat limba română în Bulgaria pot avea un SRL plătitor de TVA în schimbul unei sume de aproximativ 500 de Euro. Certificatul constatator urmează să fie emis în termen de 7 zile de la depunerea documentelor, însă calitatea de Operator Intracomunitar întârzie în jur de două săptămâni.

În prezent există peste 100.000 de autovehicule înmatriculate în Bulgaria care circulă în România. Orice persoană juridică are calitatea de a achiziționa și înmatricula autovehicule în țara vecină, fapt pentru care numeroși români recurg la această metodă pentru a plăti taxe, impozite și asigurări mai ieftine.

Așadar, este lesne de înțeles că Bulgaria este într-adevăr o țară avantajoasă din punct de vedere fiscal. Birocrația redusă și taxele mici i-au creat țării vecine o imagine pozitivă de paradis fiscal est european. Foarte mulți investitori consideră Bulgaria ca fiind o țară sigură și stabilă, lucru care ne dezavantajează într-o oarecare măsură în ceea ce privește volumul investițiilor străine care au loc la noi în țară.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata