Breaking news

Dacă am PFA, care sunt procedurile pentru contabilitate?!

loading...

P.F.A (Persoana fizica autorizata) este modul simplu si legal de a putea lua proiecte pe cont propriu sau a incepe o afacere cu buget restrans. Oamenii care isi doresc sa lucreze pe cont propriu au de ales intre doua forme legale de a isi deschide o afacere, – P.F.A si S.R.L, daca intrunesc conditiile legale de deschidere a acestora.

contabcontabilsrl-exclusivnewsFiecare dintre aceste doua forme juridice are avantaje si obligatii. Diferenta consta in incadrarile codurilor CAEN si, desigur, difera si taxele si impozitele care trebuie platite in functie de incadrarea juridica. Avantajele P.F.A-ului sunt:

  1. Timpul de infiintare a P.F.A-ului este relativ mic, in zece zile poti avea toate documentele necesare pentru crearea lui.
  2. Taxa pentru deschiderea unui P.F.A este mai mica decat cea a unui S.R.L.
  3. Contabilitatea – poti opta pentru “contabilitate in partida simpla” sau “contabilitate dubla” care poate fi tinuta atat de propietarul P.F.A-ului cat si de o firma care se ocupa de contabilitate pentru pfa , cum este firmadeconta.ro

Diferentele dintre cele doua tipuri de contabilitate sunt explicate printr-un ordin al ministerului de finanţe (170/2015).

“Persoanele fizice autorizate ale căror venituri sunt determinate în sistem real au posibilitatea să conducă evidenţa contabilă:

  1. a) în partidă simplă (pe bază de încasări şi plăţi)

– aplicand noile reglementări contabile pentru contabilitatea in partida simpla in vigoare de la 01.03.2015;

– registre obligatorii: Registrul-jurnal de incasări si plati (inregistrare cronologica a tuturor sumelor incasate si platite, atat în numerar, cat si prin conturi bancare) si Registrul-Inventar.

  1. b) în partida dubla, pe principiul contabilitatii de angajamente:

– aplicand reglementarile contabile conform OMFP 1802/2014 (similar societăţilor), cu mentiunea ca vor intocmi evidenta contabila pana la nivel de balanta de verificare, fara a intocmi situatiii financiare anuale.

– registre obligatorii: Registrul Jurnal şi Registrul Inventar, documente reglementate incepand cu 01.01.2016 prin Ordinul 2634/2015 privind documentele financiar-contabile”

Probabil cel mai mare avantaj al formei juridice P.F.A consta in insasi posibilitatea de a alege tu insuti de atat codurile CAEN, cat si modul si metodele prin care tii evidenta contabilitatii. In plus daca nu esti un om abil in ceea ce priveste matematica, firmele cu departament special pentru contabilitate pentru P.F.A, au costurile mai mici  pentru P.F.A decat pentru un S.R.L.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata