Breaking news

Christine Lagarde a lăudat România, iar Băsescu a dat cu oiștea-n gard

loading...

Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional a lăudat România și a spus că țara noastră poate creştere standardul de viaţă al populaţiei. În conta partidă, Băsescu i-a spus șefei FMI că există un risc de instabilitate economică prin măsuri populiste.

basescu si lagardeÎn dulcele grai băsescian, șeful Statului s-a dat în bărci cu șefa FMI, dând cu oiștea-n gard. Lagarde a avut doar cuvinte de laudă la adresa României și a Capitalei, fiind impresionată de cum arată arhitectura Bucureștiului.

”România este casa dumneavoastră. România este o piaţă cu un potenţial uriaş în Uniunea Europeană. 70 la sută din exporturile sale se derulează pe această piaţă, iar aceasta este mai mult decât o oportunitate pentru îmbunătăţirea standardului de viaţă al populaţiei“, a spus Lagarde, în conferinţa „Eastern Europe and Romania: The Road Ahead“, găzduită de Banca Naţională.

Exporturile, cererea internă şi investiţiile sunt cele trei locomotive care ar trebui să alimenteze creşterea economică a României, pentru că dependenţa de un singur motor de creştere poate determina dezechilibre greu de stabilizat, afirmă directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Abordarea mea despre creşterea economică este relativ simplă, aceasta este alimentată de trei locomotive diferite: una externă, care pentru România a fost foarte activă mai ales în prima parte a anului, consumul intern şi cheltuielile de capital în formă de investiţii. Luând în calcul nivelul de dezvoltare a economiei româneşti, aceasta poate fi susţinută de toate cele trei locomotive şi să nu fie dependentă doar de un singur motor, pentru că s-ar putea crea dezechilibre care ar fi greu de stabilizat“, a precizat şefa FMI.

În opinia directorul general al FMI, consolidarea fiscală şi creşterea economică nu se exclud mutual, menţionând însă că este nevoie de „decidenţi de politici foarte serioşi“ şi obiective pe termen mediu.

În plus, Christine Lagarde susţine că statul ar trebui să se implice mai mult şi să garanteze creditele pentru IMM-uri şi pentru alte sectoare care nu par „aşa prietenoase la risc“ cum doresc băncile.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata