Breaking news

Cadoul Guvernului Ponta pentru Republica Moldova: 20 de milioane de euro pentru școli

loading...

Premierul Victor Ponta a anunțat în ședința de guvern de luni, că România a alocat 20 de milioane de euro, sumă nerambursabilă, pentru școlile din Republica Moldova.

ponta bani pentru moldovaPonta a făcut cadou de Crăciun, 20 de milioane de euro, Republicii Moldova, ca ajutor pentru infrastructura școlară.

În mod excepțional, ședința de Guvern a avut loc luni și la ea a fost invitat să participe și premierul Republicii Moldova Iurie Leancă. Primul punct pe ordinea de zi a ședinței de Guvern a fost alocarea celor 20 de milioane de euro pentru școlile din Moldova.

Alocăm astăzi prin hotărâre de guvern, de aceea am zis este primul punct pe ordinea de zi, 20 de milioane de euro,  care merg în infrastructura de educaţie din Republica Moldova, bani de care vor beneficia copiii şi sigur părinţii care-şi duc copiii la grădiniţe şi la şcoli”, a spus premierul Victor Ponta.

După care, Victor Ponta a spus că vrea să demareze o campanie națională prin intermediul Ministerului Educației, pentru strângerea de cărți și DVD-uri cu filme titrate și/sau dublate în limba română care să fie donate elevilor din Republica Moldova.

”Sunt 20 de milioane de euro care merg în grădiniţe şi în şcoli din ciclul primar, însă, discutând în privat cu domnul prim-ministru Leancă, îmi spunea că acei copii – e bine – trebuie să aibă o grădiniţă mai frumoasă, o şcoală mai frumoasă, însă nu au lucruri pe care noi le considerăm normale, şi anume manuale şi cărţi preşcolare, nu au DVD-uri, nu au filme în limba română. Eu am început primul cu donaţia, uite, aici, vi le dăm, domnule prim-ministru, deci filme în limba română, că Tom şi Jerry pot să vorbească şi în română, nu în ruseşte neapărat. Vreau să vă rog, împreună cu toate şcolile din ţară, este şi o perioadă specială a anului, să strângem pentru anul viitor DVD-uri, cărţi, filme de orice fel, pentru preşcolari şi şcolari de la începutul ciclului de educaţie şcolară. Cred că este un efort pe care pot să-l facă toţi elevii, toţi profesorii la nivel naţional şi, când vor fi grădiniţele acelea renovate cu banii pe care îi aprobăm astăzi, să aibă şi cărţi, şi filme în limba română. Cred că este un ajutor la fel de important ca şi partea de infrastructură şi vreau să profit şi de prezenţa presei, vreau să lansăm un program naţional în acest sens. Sunt absolut convins că foarte mulţi au acasă prea multe filme sau prea multe cărţi pe care nu le mai folosesc şi cred că foarte mulţi copii de dincolo de Prut ar aprecia foarte mult acest lucru. Deci dăm şi banii pentru infrastructură, celelalte poate nu dăm bani, ci dăm ceea ce ne prisoseşte şi avem mult prea mult”, a mai spus Ponta.

Premierul Republicii Moldova a mulțumit omologului său de la București pentru donație și pentru invitația de a participa în ședința de Guvern: Vă mulţumesc, domnule prim-ministru, vă mulţumesc pentru această invitaţie! Doamnelor şi domnilor miniştri, vreau să vă zic că, în premieră, mă aflu la o şedinţă de guvern nu la Chişinău, ci în afara Chişinăului. De altfel, domnule prim-ministru, în acest an am mai reuşit să înregistrăm câteva /lucruri/ în premieră. Ţin minte ceea ce spunea preşedintele Comisiei Europene, Barroso, la întâlnirea noastră la Bruxelles, că pentru prima dată se vede cu un prim-ministru al unei ţări membre a Uniunii Europene şi unul care deocamdată este vecin şi pune accentul pe deocamdată e vecin. Sigur că mă simt onorat să fiu în această sală splendidă, la această masă. Vreau să vă zic că mă simt foarte bine şi la noi, la şedinţele de guvern, pe masă e Dorna astfel încât limba e aceeaşi şi problemele, în linii mari, sunt aceleaşi. Eu, încă o dată vreau să vă mulţumesc pentru acest an. 

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata