Breaking news

Băsescu îl ține pe Radu Gheţea la şefia CEC Bank, pentru creditul de un milion de euro dat Ioanei Băsescu

loading...

În schimbul creditului de un milion de euro, oferit Ioanei Băsescu, pentru cumpărarea terenului agricol în comuna Nana, președintele Băsescu i-a cerut Ministrului de Finanțe, să-l mențină la șefia CEC Bank pe Radu Ghețea.

basescu si radu gheteaMinistrul Finanţelor Publice, Daniel Chițoiu a recunoscut miercuri seară faptul că Băsescu l-a sunt și i-a cerut să nu-l schimbe din funcție pe Radu Ghețea.

M-a sunat, acum 2-3 săptămâni, pentru că atunci era în procedură schimbare a modului în care este administrat CEC Bank. Domnul preşedinte Gheţea a dat fuga la domnul preşedinte pentru a nu fi schimbat din funcţie. M-a rugat… I-am spus că în momentul luăm o decizie de administrare al CEC Bank, vom face o procedură de evaluare a managementului şi vom lua o decizie”, a declarat ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu.

Dat de gol de Ministrul Chițoiu, Băsescu a fost nevoit ca prin intermediul purtătorului de cuvânt, să recunoască intervenția pentru Ghețea, da spune că nu a făcut decât să respecte Constituția și să o aplice până la ultima virgulă.

Președintele României, domnul Traian Băsescu, confirmă că a avut o discuție cu ministrul Finanțelor Publice, domnul Daniel Chițoiu în data de 17 octombrie a.c. în jurul orei 15.30. În cursul acesteia, domnul președinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chițoiu să nu-l schimbe din funcție pe președintele CEC Bank, domnul Radu-Grațian Ghețea, înainte de terminarea mandatului legal. Motivele pe care domnul președinte Traian Băsescu le-a invocat sunt următoarele: (1) – mandatul domnului Radu-Grațian Ghețea la conducerea CEC Bank expiră în anul 2014, iar întreruperea acestuia fără o motivație temeinică este de natură a crea neîncredere în instituția bancară; (2) – domnul Radu-Grațian Ghețea deține, în prezent, și funcția de președinte al Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor, funcție rezervată numai directorilor de bănci. După înlocuirea pe criterii politice a conducerii EximBank, domnul președinte Traian Băsescu l-a avertizat pe domnul ministru Daniel Chițoiu că schimbarea din funcție, nejustificată și tot pe criterii politice, a domnului Radu-Grațian Ghețea este de natură să creeze neîncredere în sistemul bancar românesc. Intervenția domnului președinte a fost făcută în baza Articolului 80, alin. (2) din Constituția României”, a precizat Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale.

Radu Gheţea este şi şeful executiv al CEC, şi preşedintele consiliului de administraţie. De asemenea, prim-vicepreşedintele băncii şi doi vicepreşedinţi executivi sunt şi membri ai CA. Gheţea conduce CEC Bank de cinci ani, fiind numit de liberalul Varujan Vosganian când era ministru al finanţelor în cabinetul Tăriceanu.

Actualul mandat al preşedintelui CEC Bank expiră în luna mai 2015. Încetarea prematură a mandatului de șef al CEC Bank ar duce automat la plata unui pachet compensatoriu foarte consistent.

Radu Gheţea este plătit regește la CEC Bank, singura bancă aflată încă în proprietatea statului român.

Lunar, Ghețea încasează de la Cec Bank circa 100.000 de lei, fiind mai bine plătit chiar decât şefi de mari bănci private din România.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata