Breaking news

Hrăniți corect câinele!

loading...

22Sănătatea câinelui depinde în primul rând de ceea ce mânâncă. Alimentația câinelui joacă un rol extrem de important în menținerea  sănătății acestuia. Odată cu domesticirea câinelui de către om, acesta și-a modificat comportamentul alimentar, în funcție de ceea ce consumă stăpânul acestuia. Câinele ajunge să copieze aproape în totalitate comportamentul alimentar al stăpânului său. Un lucru bun pe alocuri dar și dăunător în anumite privințe.

Producătorii de hrană industrială pentru câini au standardizat mâncarea ținând cont de vârstă, rasă, sex, stare fiziologică. În funcție de vârsta câinelui, hrana este împărțită în trei mari categorii, hrană pentru juniori, adulți și seniori. Hrana pentru juniori este mai bogată în nutrienți, vitamine, minerale și protenine, necesare pentru creștrerea și dezvoltarea organismului. Hrana pentru adulți are un conținut mai scăzut în vitamine și proteine, întrucât organismul nu mai are nevoie de același aport de protenie și nutrieți pentru a se dezvolta, întrucât creșterea organismului s-a finalizat.

Pentru câinii supraponderali, firmele de profil, au creat și o gamă de hrană săracă în proteine, care ajută la reducerea greutății câinelui, fără a-l înfometa. Hrana pentru seniori (câinii peste vârsta de 7 ani), este mai bogată în vitamine și minerale, antioxidanți, necesare  pentru a ajuta la susținerea funcțiilor vitale ale organismului, fiind o hrană ușor digerabilă. Hrana industrială se prezintă sub trei mari categorii: hrană uscată – granule, hrană semi-umedă – batoane și pernuțe cu diferite tipuri de carne și sau lapte, precum și  hrană umedă reprezentată de conserve, pate-uri, salam și pliculețe cu bucăți de carne în sos. Există de asemenea și deserturi pentru câini pe post de recomense, biscuiți, ciocolată, dropsuri, s.a.m.d., psecial create pentru câini.Pentru o alimentație completă puteți opta atât pentru hrana industrială produsă de firmele de profil cât și hrana preparată în casă.

Dacă optați pentru hrana preparată în casă, trebuie să țineți cont de următoarele recomandări: niciodată nu veți da câinelui carne  de porc și preparate din carne de porc, riscati să produceți o alergie generalizată, manifestată prin prurit, ce duce la producerea de răni pe corp destul de grave. Carnea de pui, curcan, miel, ied, iepure, vânat, poate fi administrată moderat în hrana câinelui, însă niciodată curdă, ci preparată termic, fie fiartă, prăjită în ulei sau preparată la grătar.

Ciorbele de legume, pilaful de orez cu legume, legumele crude și/sau fierte, laptele, brânza proaspătă, se pot administra în hrana câinelui indiferent de vârsta acestuia. Nu alegei un singur  tip de hană pe care să îl adiministrați zilnic. La un moment dat câinele va refuza să mai mănânce. Diversificați periodic meniul câinelui, combinând hrana industrială cu  hrana preparată în casă, însă în tainuri seprarte.

O problemă des întâlnită o reprezintă răsfățul culinar la care sunt supuși cânii încă de mici, de către stăpâni. Câinii ajung să fie atât de răsfățați încăt vor refuza să mânânce anumite tipuri de hrană, ”șantajând” stăpânii pentru a primi doar un anumit tip de hrană.

Puteți să îi ”vindecați” de acest obicei prin administrarea unui singur tip de hrană timp de câteva zile la rând însă fără să dați curs ”șantajului emoțional” de care va face uz fără doar și poate câinele dumneavoastră, întrucât foamea face minuni chiar și în cazul unui câine extrem de răsfățat.

Dr Sebastian Popescu

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata