Breaking news

Animalul de companie între moft și responsabilitate

loading...

Pentru oricine un cățeluș drăgălaș de doar câteva săptămâni reprezintă o tentație cărora puțini iubitori de animale, îi rezistă.

goldenretriverDe multe ori poate fi dragoste la prima vedere. Este de ajuns să intrii întâmplător într-un pet-shop și să vezi  în vitrină o frumusețe de cățeluș pufos și drăgălaș care te cucerește dintr-o privire. Și pe loc te decizi să îl iei acasă. Nimic neobișnuit până aici. Dacă la prima vedere totul pare frumos și fără probleme, trebuie știut faptul că odată cu achiziționarea unui animal de companie, fie el cățel sau pisică, aveți o mare responsabilitate.

Creșterea unui pui de cățel de o lună sau două este asemena unui nou născut. Îi trebuie pe lângă mâncare, îngrijire zilnică, un loc de dormit, și multă răbdare și afecțiune pe măsură. Principala problemă care apare după ce ați adus acasă cățelul, este faptul că își va face cam peste tot nevoile, din simpul motiv că este nou în căminul dumneavoastră. El trece printr-o perioadă de acomodare și habar nu are unde trebuie să își facă nevoile, unde să stea, totul este nou pentru el.

Răbdarea este cuvântul de ordine. Și de îl veți certa rău pentru poznele făcute, el nu va ști că a greșit, este prea mic, însă riscați să îl speriați foarte tare și să aibă grave probleme de acomodare, de adaptare și va deveni un câine speriat care nu va răspunde la comenzi, tot timpul căutând să evite mulțimea. Odată cu înaintarea în vârstă cățelușul va învăța mai multe și foarte rapid, așa că în jurul vârstei de 6 luni își va cere singur voie să își facă nevoile afară, în locul știut. Câinii sunt animale sincere care dacă le acorzi măcar o oră de atenție pe zi, ei te vor răsplăti înzecit. Când sunt mici simt nevoia căldurii corpului mamei lor.

Dacă încep să plângă și îi veți lua în brate ei vor înceta  să mai plângă în câteva clipe, și se vor cuibări în brațele dumneavoastră, întrucât simt căldura corpului și îl asociază cu cea maternă. Până la vârsta de șase luni cățelușii sunt extrem de vulnerabili, fiind expuși la îmbolnăviri, de aceea este bine să consultați un medic veterinar imediat după ce ați achiziționat un cățeluș, pentru a se începe cît mai curând schema de vaccinare care îi va construi sistemul imunitar și pentru a vă recomanda cele mai bune sfaturi pentru creșterea noului membru al familiei dumneavoastră.

Nu rare au fost cazurile când în necunoștință de cauză poate și pentru a-și satisface un moft, oamenii cumpără un animal de companie dar când văd cât de dificilă este îngijirea lui, îl abandonează. Un cățel de doar câteva luni este o binecuvântare dar și o mare responsabilitate, așa că nu luați un cățel înainte de a vă documenta despre ce înseamnă creșterea acestuia, ca mai apoi să nu îl abandonați pe stradă.

loading...
1 Comentariu
  1. dana spune

    multumim pentru sfaturi, dar ce ne facem cand, iubind prea mult animalutul, din catelul cuminte de la inceput devine cu timpul un mic profitor?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata