Breaking news

Voicu Dragomir expune ”Istorii naturale” la Galeria SIGNUM

loading...
0 6

Artistul vizual, Voicu Dragomir va inaugura pe 5 decembrie,  la Galeria de artă contemporană SIGNUM, sub egida Academiei de Studii Economice din București, expoziția ”Istorii naturale”, ce poate fi vizitată de public până pe 16 ianuarie 2015.

Istorii-naturale - expozitieVoicu Dragomir desenează matematic și organic în același timp. Pentru el, liniile sunt perfect clare doar într-un anumit contur. Sunt expresive doar într-o anumită mișcare. E ca o meditație, în căutarea formei-neforme perfecte.

”Mi-a rămas în minte o mică imagine dintr-o istorie împărtășită de Voicu: gestul reflex al unui privitor încercând să se asigure, prin atingerea hârtiei, că forma din lucrare nu se mișcă. Creaturi improbabile, cum tot improbabile își califică artistul însuși o serie cu păsări (nepăsări, în tot cazul), neintenționate, nu-plantă-nu-animal, manifest ambigue – toate apar asemenea unor geko în lucrările lui Voicu Dragomir, pregătite în orice moment să își abandoneze coada și să dispară sub prima piatră fierbinte. Paradoxul formei-neformă apare constant în lucrările lui Voicu – inclusiv în seria pe lung de Istorii naturale: benzi negre cu forme-neforme mișcătoare, trasate natural-calculat și umplute cald cu cărbune colorat, într-o apropiere tandră între artist și hârtie. Nu vă lăsați păcăliți, însă! El și doar el le știe rostul, căci – asemenea făpturilor reptiliene pomenite mai devreme – formele-neforme au autonomie caudală: odată amenințate de vreun sens ghicit, pot renunța la coadă, care se va regenera. Dar asta, târziu-jucăuș, abia spre capătul lucrării”, spune Dana Stoica.

Formele-neformă cresc și descresc, evoluează spre perfecțiune și se păstrează în propriile paradigme de-a lungul a doi-cinci-șapte metri de hârtie, lucrați atent, meticulos, cu mâinile libere, neajutat de vreun instrument.

Artistul nu vrea contururi blurate și nu vrea unghiuri. Începe cu o schiță a motivului pe care îl va declina pe parcursul lucrării, evoluând el însuși de-a lungul metrilor lucrați, cu propriul stil și propria mână astfel formată – tot mai sigură, tot mai liberă – până la epuizarea ideii.

Voicu Dragomir este artist vizual, activ în mai multe medii, de la pictură, grafică și sculptură, la fotografie și instalație. Istorii naturale este a patra sa expoziție personală.

Dana Stoica este specialist în comunicare și PR, cu experiență în domenii diverse – corporate, advertising, nonprofit și artă. Este implicată în mod curent și în proiecte de cercetare, având la activ un doctorat în studii de gen.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata