Breaking news

Muzeu paleontologic amenajat în stația de metrou Politehnica

loading...

Staţia de metrou Politehnica este singura din lume care găzduieşte o bioconstructie recifala de rudişti. Din acest motiv, oficialii Metrorex împreună cu profesori de la Universitatea București vor să deschidă un muzeu în stația de metrou.

muzeu metrou statie politehnicaStaţia de metrou Politehnica reprezintă o importantă construcţie din punct de vedere al patrimoniului paleontologic, deoarece găzduieşte o bioconstructie recifala de rudişti de vârstă Cretacic târzie (maastrichtiana), veche de aproximativ 65 milioane de ani.

Una din marile extincţii petrecută în urmă cu 65 de milioane de ani a dus la fenomenala şi misterioasă dispariţie a dinozaurilor şi a marcat sfârşitul a ceea ce specialiştii în paleontologie au denumit perioada Cretacicului. Atunci, se pare că un asteroid uriaş, cu diametrul de circa 10 km ar fi lovit pământul în zona Mexicului de astăzi, ceea ce a cauzat dispariţia a două treimi dintre speciile de plante şi animale ale planetei. Uriaşa şi înspăimântătoare dispariţie a biodiversităţii pe Terra!

Totuşi, au existat supravieţuitori! Puteţi crede că acolo unde nu au putut supravieţui dinozaurii, au reuşit câteva vietăţi mici, unele, ca nişte morcovi, denumite de specialişti rudişti , altele că nişte melci? Puteţi crede că această descoperire epocală s-a făcut tocmai în staţia de metrou Politehnica? O staţie prin care trecem mulţi dintre noi zi de zi! Călcăm peste melcii şi morcovii supravieţuitori!

Rudiştii

Rudiştii sau hipuriţii sunt bivalve marine (moluşte lamellibranchiate), aberante, cu una din vâlve puternic dezvoltată, de formă conică sau spiralată, cea de a două vâlvă fiind redusă la funcţia unui opercul (capac). Sunt organisme prin excelenţă fosile, dispărute la sfârşitul Cretacicului, odată cu marea extincţie de la limita Cretacic/Terţiar. La Politehnică se găsesc trei genuri de rudişti: Vaccinites, Hippurites şi Radiolites.

Alături de rudişti, în dalele din staţia de metrou Politehnică se mai găsesc fosile ale organismelor marine care se asociau cu rudiştii în biocenoza recifala de la sfârşitul Cretacicului: gastropode (melci), rodofite calcaroase (alge roşii) şi cyanobacterii (alge albastre-verzi) ce au generat stromatolite (structuri organo-sedimentare laminitice).

Munţii Gilău

Dalele staţiei sunt din calcar nodular roşu, fosilifer, extrase cel mai probabil din Munţii Gilău, localitatea Savadisla. Calcarul roşu include o foarte bogată şi bine conservată asociaţie paleontologică marina dominată de rudişti, alături de melci, alge roşii calcaroase şi stromatolite. Datorită extracţiei calcarului direct din volumul bioconstructiei recifale din Munţii Gilău, dalele de la Politehnică dezvăluie structura recifului, expunând asociaţiile de fosile secţionate pe toate direcţiile (transversal, longitudinal, oblic), astfel încât se poate reconstitui cu mare precizie asociaţia paleontologică, evoluţia bioconstructiei, succesiunea pe verticală a generaţiilor de rudişti şi a tuturor organismelor asociate, precum melcii şi algele.

Mini muzeu

Este foarte posibil ca staţia Politehnică să fie singură staţie de metrou din lume care se poate mândri cu o asemenea performanţă. Din acest motiv, oficialii Metrorex intenţionează să realizeze un mini-muzeu chiar în staţia de metrou, dotat cu plasme, vitrine cu exponate tridimensionale şi panouri interactive, astfel încât să se poată desfăşura în incinta lecţii de paleontologie. Acest lucru este posibil deoarece fosilele sunt perfect vizibile în pardoseală staţiei de metrou. Staţia oferă o perspectiva ideală asupra unui paleoecositem extinct prin excelenţă, contemporan cu dinosaurii.

Omenirea ar trebui să înveţe din tragediile trecutului. Din păcate însă, acţiunile distructive ale omului asupra biodiversităţii duc spre o concluzie deloc îmbucurătoare: dacă nu vor fi luate urgent măsuri, o nouă extincţie, poate cea mai devastatoare, se apropie.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata