Breaking news

„Jazz la înălțime” în sala Auditorium a Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava

loading...

„Jazz la înălțime” continuă seria de evenimente iniţiate la Baia Mare insistând să atragă atenţia asupra problematicii persoanelor cu dizabilităţi şi să-i activeze civic. Evenimentul se va desfăşura joi 29 ianuarie 2015, ora 18.00 în sala Auditorium – Joseph Schmidt a Universităţii Ştefan cel Mare SUCEAVA şi îi are ca protagonişti pe jazzmanul Harry Tavitian şi alpiniştii Claudiu Miu şi Cosmin Andron.

jazz la inaltimeHarry Tavitian ne propune o călătorie muzicală de la rădăcinile jazzului (gospel, blues), la jazzul de avangardă cu influențe folclorice.

În cariera mea de 45 de ani de jazz am mai avut un singur concert în Suceava, în 1987, împreună cu regretata vocalistă Anca Parghel, cu Liviu Mărculescu la trombon și Corneliu Stroe la percuție. A fost un concert memorabil, cu o sală arhiplină, de care îmi amintesc cu mare plăcere. În acea vreme la Suceava era unul dintre cluburile de jazz puternice din România, membrii clubului fiind nelipsiți de la festivalurile de jazz. De Suceava mă leagă și faptul că este unul dintre orașele unde armenii au o istorie de sute de ani, dovadă Mânăstirea Hagigadar, construită pe la anul 1500, și alte monumente istorice”, spune Harry Tavitian.

Artistul s-a născut în anul 1952 la Constanţa, într-o familie de armeni. Studiind pianul clasic de la vârsta de 6 ani. Este absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti. La 17 ani descoperă blues-ul, atunci când îl ascultă pe Memphis Slim în concert la Braşov.

În 1974 participă la prima ediţie a Festivalului de Jazz de la Sibiu şi cânta în jam-session cu Richard Oschanitzky la patru mâini. Din 1976 se dedică exclusiv jazz-ului.

În 1978, la Constanţa, pune bazele grupului Creativ cu care va câştiga în 1980 premiul I pentru debut la Festivalul de Jazz de la Sibiu şi va deveni promotorul jazzului de avangardă în România.

În anii ’80 muzica Creativului era sincronă cu avangarda jazzului european şi cu tendinţele de coagulare a şcolilor naţionale de jazz din Estul Europei, în ciuda izolaţionismului politic al României, a problemelor legate de neacordarea vizelor şi de imposibilitatea de a răspunde invitaţiilor la festivalurile din Occident. În 1985 şi 1986 grupul Creativ scoate două LP-uri la casa londoneză Leo Records. Fanii de jazz din România primesc vestea cu entuziasm, având în vedere contextul politic din acea vreme.

Cosmin Andron alpinist, vorbitor motivaţional oferă exemple punctuale legate de concepte de motivare oferind publicului o trăire indirectă a ceea ce înseamnă escalada. Acesta îi îndeamnă pe cei care doresc să practice escalada să aibă deschidere către imaginaţie: „Cum spuneam alpinismul este în primul rând o aventură. Are şi elemente atletice însă fără aventură ar fi doar un sport (escaladă). E ilogic să nu doreşti să sporeşti elementul de noutate şi de provocare atunci când cauţi aventura.”

Claudiu Miu este fost campion multinațional și balcanic la escaladă și președinte al Asociației Climb Again. Timp de câțiva ani acesta a suferit de boala Lyme și poliartrita asociată care i-au redus mult din capacitățile motorii. Aşa cum s-a întâmplat şi la Baia Mare discursul său se va orienta pe depăşirea proprilor limite şi soluţii adresate persoanelelor cu nevoi speciale care îşi doresc să ducă o viaţă normală.

Asociaţia Climb Again-Bucureşti este înfiinţată în 2013 şi oferă perspective de dezvoltare personală, încredere în sine şi împlinire prin escaladă. La programele asociaţiei au participat deja peste 60 de copii nevăzători și hipoacuzici, peste 30 de copii cu autism și alți 40 de tineri și adulți dezavantajați (prin programele de incluziune socială ale partenerilor stabili).

Organizatorii evenimentului sunt Asociația Centrul de Cercetare și Formare a Universității de Nord Baia Mare şi partenerii din cadrul acestui proiect: Filiala Bucureşti a Asociației Profesionale Neguvernamentale de Asistență Socială ASSOC Filiala Suceava a Asociației Profesionale Neguvernamentale de Asistență Socială ASSOC Filiala Arad a Asociației Profesionale Neguvernamentale de Asistență Socială ASSOC, Administrația Națională a Penitenciarelor Fluxhphera Consultoria de Gestão e Desenvolvimento de Sistemas de InformaçãoLda (Global Change) – Portugalia Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială ASSOC.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata