Breaking news

Cele mai frumoase colinde de Crăciun se ascultă la Sala Radio

loading...
0 2

Sala Radio din București va răsuna pe 13, 15, 16 și 20 decembrie de glasurile colindătorilor din toată țara care vin să aducă vestea nașterii lui Isus Hristos.

concert colinde sala radioCrăciunul nu este parcă întreg până în momentul în care atmosfera creată de bradul împodobit şi de mirosul de cozonaci nu este completată de colinde.

Ca în fiecare an, la Sala Radio, mai multe evenimente speciale, concepute în jurul tradiţiilor sărbătorilor de iarnă, oferă publicului bucureştean ocazia de a intra în povestea Crăciunului într-un mod deosebit.

După gala extraordinară /Cele trei dive/ (12 decembrie) şi concertul de colinde al Corului Song (13 decembrie), alte două concerte dedicate Crăciunului vor întregi afişul evenimentelor de sărbători la Sala Radio, oferind două perspective complet diferite asupra colindelor şi datinilor de Crăciun.

Luni, 15 decembrie (19.00), *Corul Academic Radio* vă poartă în atmosfera magică a sărbătorilor printr-un frumos concert de colinde tradiţionale româneşti, alături de piese extrem de cunoscute şi îndrăgite din repertoriul altor popoare.

Sub bagheta dirijorului *Dan Mihai Goia*, cu participarea pianistei *Carmen Săndulescu* şi a *Simonei Săndulescu* la orgă, veţi asculta /O ce veste minunată/, /Astăzi s-a născut Hristos/, /Iată vin colindători/, /La poartă la Ţarigrad/, /Gazde mari nu mai dormiţi/ etc., dar şi cântece de Crăciun internaţionale, ca /Jingle bells/, /Silent night/, /Deck the halls/ sau /We wish you a Merry Christmas/.

Pe 16 decembrie, de la ora 19:00, pe scena Sălii Radio va urca Corul de Cameră /Preludiu/, condus de Voicu Enăchescu. Înregistrarea acestui concert va putea fi ascultată în întreaga Europă în 21 decembrie, când Uniunea Europeană de Radio va transmite pe calea undelor Proiectul de Crăciun, adică 13 concerte propuse de cele mai importante radiodifuziuni europene.

În acest proiect generos derulat de Uniunea Europeană de Radio, România va fi reprezentată de înregistrarea concertului Corului /Preludiu/ – colinde româneşti tradiţionale, cu parfumul Crăciunurilor de odinioară.

În 16 decembrie, la Sala Radio, Corul /Preludiu/ va interpreta şi cântece tradiţionale de Crăciun din repertoriul internaţional – între românesc şi universal, o călătorie printre cele mai frumoase muzici dedicate Naşterii Domnului, în atmosfera electrizantă pe care numai Corul /Preludiu/ ştie să o creeze. Prezintă Simona Marica.

Concertul poate fi ascultat în direct, în 16 decembrie, de la ora 19:00, la Radio România Muzical. Corul de Cameră /Preludiu/, ansamblu al Centrului Naţional de Artă /Tinerimea Română/, a fost înfiinţat în 1972 şi, de atunci, este condus de Voicu Enăchescu. Cei peste 40 ani de activitate însumează mai mult de 2000 de concerte susţinute pe scene româneşti şi internaţionale, sute de minute de înregistrări la radio şi televiziune, dar mai ales, un public fidel care apreciază modul în care Corul de Cameră /Preludiu/ ştie să interpreteze repertoriul românesc laic şi religios. Concertele de Crăciun ale Corului /Preludiu/ sunt repere în viaţa bucureşteană de concert şi sunt aplaudate, în fiecare an, pentru maniera personală de interpretare şi atmosfera creată de acest ansamblu; sunt concerte care, într-adevăr, deschid inimi pentru a regăsi spiritul Crăciunului.

Sâmbătă, 20 decembrie (17.00), seria de evenimente speciale se încheie printr-o altă seară închinată Naşterii Mântuitorului: concertul tradiţional /Începem a colinda…/, ce aduce pe scena Sălii Radio oameni din lumea satului românesc.

De 24 de ani consecutiv, în preajma Crăciunului, la Sala Radio se reunesc ansambluri de datini şi obiceiuri din Gorj, Maramureş, Mureş, Sibiu, Suceava, Teleorman, Mehedinţi, Bistriţa Năsăud, Timiş, Dolj care vor aduce în faţa publicului bucureştean Sfintele Colinde, datinile şi obiceiurile de Crăciun şi An Nou, aşa cum ele se păstrează în vatra satului. Invitat special ale serii este Cristian Pomohaci.

Într-un număr impresionant, peste 200 de persoane din cetele de colindători – copii, tineri şi bătrâni, cu recuzita adecvată (colaci, mere, nuci, cârnaţi, ţuică) – dăruiesc spectatorilor de la Sala Radio datinile păstrate în satele noastre din moşi strămoşi.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata